Factorii psihologici implicati in stimularea creativitatii manageriale

Trimis la data: 2009-09-17
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.00 / 10
Downloads: 16
Autor: Mihai_adrian
Dimensiune: 14kb
Voturi: 22
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Identificarea creativitatii este o premisa pentru anticiparea actiunii de educare a ei.Factorii inhibanti pentru creativitate pot fi diferentiati pentru toate cele patru fatete de fond ale creativitatii:personalitate,proces,produs,climat creativitate.Unele blocaje,prin reversul lor se pot transforma in stimulenti.
Conformismul:se refera la dorinta oamenilor ca toti cetatenii sa se poata sa gandeasca la fel.Cei cu idei si comportamente neobisnuite sunt dezaprobati si priviti cu suspiciune,atitudine care ii descurajeaza si implicit ii inhiba atitudinele creative;Influenta nefasta a prejudecatilor existente la un moment dat in societate;

Atitudinea descurajatoare practicata de corpul didactic la adresa spiritului interogativ natural al oamenilor;Tendinta de a se complace strict in limitele stipulate de sexul caruia ii apartine,cu refuzul caracteristicilor si rolurilor specifice celuilalt sex;
Practicarea falsei disjunctii dintre munca si joc;

Obsesia activitatilor contra cronometru;Prejudecata raritatii indivizilor superior dotati;Supraestimarea aparentelor.Blocajele intelectuale,atitudinale,motivationale(Cosmovici,1996)
Rigiditatea algoritmilor anteriori:se refera la situatia in care suntem obisnuiti sa aplicam intr-un anumit caz un algoritm,si,desi nu pare a se potrivi,straduim in a-l aplica si sa nu incercam altceva.

Algoritmul este o succesiune determinanta de operatii permitand rezolvarea unei anumite categorii de probleme;
Fixitatea functionala:se refera la folosirea obiectelor si uneltelor potrivit functiei obisnuite,fara a le utiliza in alt mod.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.