Factorii si etapele dezvoltarii copilului cu deficiente

Trimis la data: 2010-09-09
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 35
Nota: 7.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Delia Nicolescu
Dimensiune: 49kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dezvoltarea este inteleasa ca un proces obiectiv, universal si necesar, care se realizeaza ca o miscare ascendenta, de la simplu la complex, de la inferior la superior, prin trecerea de la o stare calitativa veche la o alta noua. Procesul dezvoltarii implica progresul, continua reinnoire, inlocuirea legica a vechiului prin nou, in opozitie cu descompunerea, cu regresul.
O prima caracteristica a dezvoltarii psihice este aspectul directional, orientarea intr-o directie progresiva a tuturor schimbarilor psihice, exprimate, in esenta, prin:
-modificari in dimensiune reprezentate de aspectele cantitative ale dezvoltarii psihice: largirea campului perceptiv, imbogatirea vocabularului, cresterea volumului memoriei, etc.

-schimbari in proportii: schimbarea raportului intre activitatea primului sistem de semnalizare si al celui de-al doilea sistem de semnalizare, intre activitatea gandirii concrete si a gandirii abstracte, intre memoria mecanica si memoria logica etc;
-disparitia unor forme vechi: limbajul infantil, gandirea situationala,etc.
-aparitia unor forme noi: gandirea abstracta, atentia postvoluntara, memoria voluntara, imaginatia creatoare, sentimentele superioare.

Toate aceste forme de schimbare nu apar brusc, aparent fara cauza, ci sunt rezultatul unor acumulari cantitative care determina noi forme de comportament si cunoastere ce inlocuiesc vechile forme; dar aceste noi forme nu le anuleaza complet pe cele vechi ci le include, restructurandu-le intr-o noua calitate.

Astfel schimbarile, dezvoltarea este continua si are caracter progresiv, de acumulare, realizandu-se prin doua fenomene majore: cresterea si maturizarea.Cresterea reprezinta totalitatea modificarilor si amplificarilor cantitative care, odata cu scurgerea timpului, duc la atingerea proportiilor medii ale adultului. Cresterea este un fenomen determinat in mod hotarator de ereditate si este in relativa independenta fata de mediu.

Maturizarea este un proces de modificari calitative si, din acest motiv, un fenomen superior cresterii.Fiecare nivel de dezvoltare exprima atat un proces de crestere cat si un proces de maturizare, intre crestere si maturizare stabilindu-se o relatie de interconditionare, in sensul ca maturizarea este conditionata de crestere, este un rezultat al cresterii iar dupa ce s-a constituit maturizarea, ea devine baza pentru un nou proces de crestere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.