Faliment

Trimis la data: 2008-02-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Ina Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Procedura reorganizării judiciare şi a falimentului are drept scop plata pasivului debitorului aflat în imposibilitate de plată (art.2 din Legea nr.64/1995).Aceasta procedură a reorganizării judiciare şi a falimentului, pentru a fi ocrotite interesele generale ale bunei desfaşurări a activităţii comerciale,se realizează,de că--tre instanţele judecătoreşti şi de alte organe, sub autoitatea organelor judecătoreşti.

Instanţele Judecătoreşti
Art.6 din Legea nr.64/1995 prevede că toate procedurile prevăzute în această lege, cu excepţia recursului, sunt de competenţa exclusivă a tribunalului în jurisdicţia că- -ruia se află sediul debitorului.Tot art.6 din legea nr.64/1995,prevede că aceste pro- -ceduri sunt exercitate de către judecătorul-sindic, desemnat de preşedintele tribuna -lului, care este un judecător al tribunalului şi anume desemnat pentru îndeplinirea acestor atribuţii.

Prin urmare, tribunalul are competenţa de a:
a) înlocui în orice stadiu al procedurii pe judecătorul-sindic,cu un alt judecător-sin- -dic (potrivit art.12 din lege).
b) soluţiona cererile administratorului sau ale lichidatorului, de anulare a actelelor frauduloase, ca şi a actelor privind constituirea sau transmiterea unor drepturi patri- -moniale, încheiate de debitor anterior deschiderii procedurii (art.44 şi 45 din lege).

c) decide trecerea la aplicarea procedurii falimentului, în cazul nerespectării terme- -nelor prevăzute de lege pentru depunerea planului de reorganizare (art.59 alin.5 din lege).
d) decide începerea procedurii falimentului dacă nici un plan de reorganizare, pro--pus nu este confirmat de judecătorul-sindic (art.69 alin.2 din lege).

Judecătorul-Sindic
Judecătorul-sindic are statutul juridic al unui judecător al tribunalului el îndepli -neşte o funcţie publică, de interes genreal; organizează şi conduce întreaga proce- -dură a reorganizării judiciare şi a falimentului sub autoritatea tribunalului.

Judecătorul-sindic este desemnat de către preşedintele tribunalului dintre ceilalţi judecători sindici desemnaţi.Principalele atribuţii ale judecătorului-sinidic, sunt stabilite de art.10 din lege şi sunt următoarele:
a) darea hotărârii de deschidere a procedurii;
b) judecarea contestaţiei debitorului împotriva cererii introductive a creditorilor pentru începere procedurii;
c) desemnarea, prin hotărâre,a administratorului sau a lichidatorului, stabilirea atri- -buţiilor acestora, controlul asupra activităţilor lor şi, dacă este cazul, înlocuirea lor;
d) judecarea cererilor de a se ridica debitorului dreptul de a-şi mai conduce activita -tea;
e) judecarea acţiunilor introduse de administrator sau de lichidator pentru anularea unor transferuri cu caracter patrimonial, anterioare cererii introductive;

f) judecarea contestaţiilor debitorului ori ale creditorilor împotriva măsurilor luate de administrator sau de lichidator;
g) confirmarea planului de reorganizare sau, după caz, de lichidare, după votarea lui de către creditori;
h) hotărârea de a se continua activitatea debitorului, în caz de reorganizare;
i) soluţionarea obiecţiilor la rapoartele semestriale şi la cel final ale administratorilor sau ale lichidatorului;
j) darea hotărârii de închidere a procedurii.

Hotărâriile judecătorului-sindic sunt definitive şi executorii (art.11, Lg.64/1995) însă aceste hotărâri trebuie motivate;aceste hotărâri pot fi atacate prin recurs în condiţiile legii, aceasta competenţă aparţine curţii de apel.Judecătoru-sindic poate fi ajutat în îndeplinirea atribuţiilor sale de către persoane desemnate de el, de specialitate, cum ar fi avocaţi, experţi etc.Judecătorul-sindic îşi incheie îndatoririle în momentul în care se încheie procedura sau în cazul în care este înlocuit.

Adunarea Creditorilor
Creditorii care au anumite creanţe faţă de debitor fromează adunarea creditorilor.Ei sunt convocaţi de către judecătorul-sindic conform art.33 din legea nr 64/1995.Ulterior, creditorii,vor fi convocaţi ori de câte ori va fi necesar acest lucru facându--se de către administrator sau de lichidator.

Prima şedinţă a adunării creditorilor va fi prezidată de către judecătorul-sindic, celelalte şedinţe fiind conduse de către, după caz de către administrator sau lichida--tor.La şedintele creditorilor vor participa,în afară de toţi creditorii cunoscuţi ai de--bitorului şi debitorul, şi doi delegaţi ai salariaţilor debitorului, aceştia având drep- -tul de vot doar pentru creanţele salariaţilor privind salariile şi alte drepturi băneşti ale acestora. Deasemenea la şedinţe vor mai participa şi un reprezenatnt al camerei de comerţ şi industrie teriorială.

Adunarea creditorilor are următoarele atribuţii:
a) analizarea situaţiei debitorului şi a măsurilor luate de administrator sau de lichi- -dator;
b) aprobarea planului de reorganizare.

Comitetul Creditorilor
Comitetul creditorilor este ales de adunarea creditorilor care potrivit art15 din lege la prima şedinţă, vor alege un comitet, format din 3-5 creditori, dintre creditorii cu creanţe garantate şi cei chirografari, pe bază de voluntariat în caz contrar acest co- -mitet va fi desemnat de către judecătorul-sindic.

Comitetul creditorilor are următoarele atribuţii:
a) acordarea de asistenţă judecătorului-sindic în îndeplinirea îndatoririlor care îi re--vin;
b) solicitarea ridicării dreptului debitorului de a-şi mai conduce activitatea acest lu--cru trebuie făcut în condiţiile art.79 din lege;
c) exercitarea acţiunilor privind anularea unor acte juridice făcute de debitor în fra--uda creditorilor acest lucru fiind făcut cu autorizarea judecătorului-sindic.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.