Familia

Trimis la data: 2002-11-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 8.91 / 10
Downloads: 18504
Autor: Olga Georgiana
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1295
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Familia este o tema binecunoscuta a artei din toate timpurile.Ea defineşte o societate intr-un anumit stadiu de civi-lizaţie,dar marchează profund destinul fiecărui individ. Literatura urmareste cu precădere traseul parcurs de om de la familia in care se naşte pana la familia pe care si-o întemeiază,fixându-si astfel statutul social.
Familia reprezintă o reunire a vârstelor dar si un potetial conflict intre generaţii.Societatea tradiţionala impune individului,ca o cale de integrare in comunitate,dar si de împlinire individuala,întemeierea unei familii.Modelul acesteia este adoptat sau respins in funcţie de propria experienţa de formare dar si de spiritul epocii.

Ca instituţie familia conferă stabilitate unei societati de aceea este protejata prin legi scrise si nescrise.Statul isi asuma responsabilitatea reglării relaţiilor dintre indivizi in interiorul familiei mai ales in momente cruciale.Biserica instituţie a statului consfinteste momentele importante pentru evoluţia unei familii prin botez si cununie,doua dintre cele şapte Sfinte Taine.

Familia–aceasta forma istorica de comunitate umana are un nucleu social elementar întemeiat prin casatorie si apoi prin raporturi strânse de ordin biologic,economic,si nu in ultimul rând spiritual.Pentru o reuşita totala in clădirea unei familii este nevoie de inteligenta si de o strădanie continua de a ne modela pe noi insine printr-un adevărat act de voinţa,de educaţie si de forta morala.

Cu aceste cuvinte,atât bărbatul cat si femeia,trebuie sa devină in ultima instanţa,creatorii propriului chip,călăuzitor spre armonie,frumuseţe fizica si spirituala,sinceritate si mai ales încredere.Căsnicia cea care creaza familia are la început un dram de necunoscut datorat deprinderilor bune si rele pe care le au tinerii.

Cu puţin efort ei pot modifica unele deprinderi negative,ori le pot înlătura sau înlocui atunci când exista hotărâre,iubire adevărata si dorinţa apriga curata de a crea familia.Numai astfel atât el cat si ea devin placuti,utili si respectaţi.Familia la primii ei paşi înseamnă de ambele parţi respect pentru adevăr pentru ca numai aşa se poate trai si muri liniştit si frumos.

Un proverb spune:„minciuna are picioare scurte”,ea nu poate merge prea departe,căci va fi prinsa din urma si descoperita de adevăr,spre ruşinea celui care a făcut abuz de ea.Poetul englez Jhon Dryden deşi era casatorit de puţin timp se ocupa mai mult de poeziile si cartile sale decât de tânăra lui soţie.Cam plictisita aceasta i-a spus intr-o zi:„-As prefera sa fiu o carte,poate aşa mi-ai acorda mai multa atenţie!

-In cazul acesta draga mea,ar trebui sa fi mai degrabă un calendar!
-De ce un calendar?
-In fiecare an ai fi astfel noua!”

Femeia este intradevar cea care trebuie sa dea dovada de o mare arta in păstrarea unei atmosfere proaspete si tinere in căsnicie.Daca fiecare din cuplu va veni in ajutorul celuilalt in momentele mai dificile,acestea vor fi depasite cu o mai mare usurinta totul devenind in final la normal.De altfel se spune si este un adevăr ca numai aceea este dragoste adevărata in care iubeşti partenerul cu defectele lui cu tot.Nimeni nu este perfect iar pentru armonie si pace nici un efort nu este prea mare.Singura si unica nobleţe intr-o familie proaspăt întemeiata,este virtutea de a fi om.

Familia ca împlinire a fiinţei este reprezentata cel mai bine de George Călinescu in „Cartea nuntii”.Opera este primul roman al autorului in care acesta realizează o adevărata monografie a familiei ca instituţie si totodată un poem al iubirii matrimoniale in care autorul se dovedeşte a fi un creator de tipuri umane.In roman sunt conturate doua lumi aflate intr-o opoziţie de fond si de forma:o lume veche reprezentata de „casa cu molii” si o lume moderna reprezentata de Ion Marinescu, zis si Jim,fetele pe care le intalneste si nu in ultimul rând familia Policrat.

Jim este in căutarea perechii ideale,dar si de nevoia de a scăpa dintr-un univers sufocant care îl va ucide pe unchiul sau Silivestru. Dora,Lola si Vera sunt tipuri diferite reprezentând femeile întâlnite de Jim.Deşi in propria familie nu se simte in largul lui,Jim căuta insa familia ideala in care sa poată trai lipsit de griji.

Încercarea de a fi cu Dora la început esueaza deoarece fata era îndrăgostita de un locotenent cu care urma de altfel sa se căsătoreasca.Următoarea alegere Lola da insa greşi datorita caracterului libertin al fetei de a trata lucrurile mai serioase.Deşi o are intotdeauna aproape pe Vera, Jim nu isi da seama de acest lucru.In final o alege pe tânăra din tren deoarece ea răspunde concepţiei sale despre iubire si despre casatorie.

Nunta este aici un motiv însemnând o întâlnire providenţiala in care cei doi protagonişti cunosc dragostea perfecta si bucuria dragostei precum in „Cântarea cantarilor”. După moartea lui Silivestru care lasă lui Jim si soţiei sale toate apartamentele care aparţineau familiei Marinescu,cele trei surori-printre care si mama lui Jim-rup orice legătura cu tinerii,începând sa-i bârfească deoarece stăteau toata ziua la piscina.

Prin casatoria dintre Jim si Vera si prin casa pe care Silivestru le-a lăsat-o ca moştenire acesta si-a construit in mod indirect o familie la care visa dar care nu a fost cu putinţa sa fie înfăptuita datorita surorilor care nu îi respectau deciziile.Modul in care s-au întâlnit cei doi tineri este foarte interesant având totodată o urma de mister.

Întâlnirea din tren când Jim remarca inocenta si puritatea fetei simţindu-se apoi ruşinat de gestul pe care l-a făcut si anume faptul ca a sărutat-o.Deşi acesta a fost un sentiment de moment, deoarece tanarul a uitat foarte repede întâmplarea concentrându-se apoi asupra noilor sale cuceriri. Jim este de asemenea extrem de depărtat de familia lui, acesta fiind si principalul motiv al cautarii unei partenere de viata.

Relaţia tanarului cu familia sa este destul de rece. Ion Marinescu aşa cum se numea tanarul nu simte o dragoste profunda nici chiar cu mama lui la care tipa chiar din prima clipa a revederii când afla ca aceasta i-a curatat cartile de praf, dar din neatenţie i le-a aşezat intr-o alta ordine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.