Familia

Trimis la data: 2014-07-07
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan_O
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rolul pe care rudenia l-a jucat in viata actorilor sociali nu a fost mereu acelasi. Daca in societatile preindustriale relatiile de rudenie influentau intr-o masura foarte mare intreg itinerariul parcurs de individ de-a lungul vietii sale, in societatile industriale si postindustriale, rolul lor tinde sa scada. Studiile sociologice dovedesc ca in aceste societati, relatiile de munca tind sa fie mai importante pentru individ decat relatiile de rudenie. Totusi, relatiile de rudenie ocupa si astazi un rol semnificativ in ansamblul relatiilor sociale.
Rudenia este apropierea biologica sau spirituala, socialmente recunoscuta intre individzii umani.1Rudenia biologica poate fi consancvina, avand la baza legaturi de sange sau afina, avand la baza casatoria.Rudenia spirituala (nasia, fratii de cruce) este o relatie de tip conventional, dar ea poate reglementa atat raporturile sociale cat si raporturile biologice. De exemplu, ea poate interzice casatoria cu o persoana din linia nasilor. Rudenia reflecta adesea viziunea despre lume a unui grup uman, caracterul sau social, mai degraba decat cel biologic constituind trasatura sa esentiala (Anthony Good, Alan Barnard).

Elementul cheie al rudeniei este familia.
Familia este un grup relativ permanent de indivizi legati intre ei prin origine, casatorie sau adoptie.
Murdock, in 1949, facea distinctia intre familia nucleu si familia extinsa. El preciza ca familia nucleu este compusa din adulti de sex opus impreuna cu copiii lor naturali - sau adoptati. Astazi, existenta familiilor monogame, de homosexuali pune in discutie pertinenta acestei definitii.

Cei mai multi oameni sunt, in acelasi timp, si membrii ai familiei de orientare si membrii ai familiei conjugale. Datorita acestui fapt ei sunt expusi la experiente, mentalitati, indatoriri, perspective diferite, uneori chiar opuse. Uneori, adultii se simt striviti de povara multiplelor si concomitentelor indatoriri ce deriva din dubla lor calitate de copii ai batranilor lor parinti si parinti ai copiilor lor (minori). Cresterea longevitatii populatiei fac ca echilibrarea acestor indatoriri sa devina o problema sciala tot mai mare, determinandu-i pe sociologi sa catalogheze actuala generatie adulta ca "generatie sandvis".2
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.