Familia lexicala, derivare, compunere..

Trimis la data: 2005-01-31
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.07 / 10
Downloads: 18
Autor: Sorin Dumitrescu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 1605
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
O definitie generala a familiei lexicale este: multimea cuvintelor derivate, cu un radical comun si inrudite semantic.Partea a doua a definitiei este foarte importanta pentru ca elevii au tendinta sa grupeze cuvintele in familii lexicale, doar dupa segmentul comun (radicalul sau radacina). Din cauza aceasta, apar impreuna cuvinte ca: alb, albastru, albanez..., ignorandu-se faptul ca familia lexicala cuprinde cuvinte inrudite ca sens.O familie lexicala contine cuvinte diferite ca valoare gramaticala, care pornesc de la un cuvant de baza.
Ca si derivarea, compunerea este un procedeu intern de imbogatire a vocabularului.Prin compunere, se reunesc mai multe unitati lexicale distincte, care dau nastere unui cuvant compus, cu un inteles nou.

Cuvintele compuse se mentin cu sensul propriu, chiar daca la origine s-a operat o metafora.Cuvintele compuse se disting de lucutiuni si de expresii tocmai datorita acestui fapt.

Locutiunile si expresiile exploateaza sensul figurat al cuvintelor. Grafica cuvintelor compuse difera.Ele se alatura: Europa Centrala, Niculaita Minciuna, Ministerul Invatamantului...; se leaga prin cratima: bun-simt, stiintifico-fantastic, social-politic; se scriu legat: binevoitor, optsprezece, oricat, asadar.

In combinatia cuvintelor cumpuse apar forme flexionate (in genitiv): Cuibul Dorului, Vatra Dornei, barba-caprei... Analiza morfo-sintactica a acestora nu trebuie sa faramiteze unitatea lexico-semantica in partile in care o alcatuiesc.

Asemanatoare cu cuvintele compuse sunt si sintagmele.Sunt asemanatoare pentru ca si sintagmele mentin sensul propriu. Sintagmele sunt cuvinte care se reunesc in formulari-tip: dor de tara, mana de lucru, schema de incadrare, lirica erotica, invatamant mediu, cultura generala, trasatura constanta...

Spre deosebire de cuvintele compuse, sintagmele sunt fragile, putand fi reduse sau dispersate in text.Revenind la cuvintele compuse, remarcam faptul ca anumite clase morfologice genereaza aceste constructii: substantivele, numeralele, adjectivele, adverbele, pronumele de politete (demonstrative, nehotarate), prepozitiile, conjunctiile, interjectiile.

Substantive compuse: drum-de-fier, caine-lup, situatie-limita, zi-munca.
Adjective compuse: literar-artistic, albastru deschis, cumsecade, franco-roman. Numerale compuse: nouasprezece, douazeci, o suta unu.Pronume de politete: dumneata, dumneavoastra.Pronume nehotarate: oricare, oricine, orice, careva, fiecine.Prepozitii compuse: de la, de pe la, inspre.Conjunctii compuse: ca sa, fiindca.Interjectii compuse: lipa-lipa, hodoronc tronc, vai si amar.

Compunerea prin abreviere presupune reunirea initialelor fiecarui cuvant: CEE (Cumunitatea Economica Europeana); CFR (Caile Ferate Romane).Se abreviaza, de asemenea, fragmente de cuvinte care intra in stuctura cuvintelor compuse: RomTelecom, Rompres, Plafar, TAROM .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.