Familia si dreptul familiei

Trimis la data: 2014-12-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 119 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Larisa_F Dimensiune: 127kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Definirea notiunii de familie poate fi facuta din punct de vedere sociologic si juridic.
|n sens sociologic, familia - ca forma specifica de comunitate umana - desemneaza grupul de persoane unite prin casatorie, filiatie sau rudenie, care se caracterizeaza prin comunitate de viata, interese si intrajutorare.
|n cadrul relatiilor de familie apar aspecte morale, psihologice, fiziologice si economice intre cei care formeaza comunitatea de viata si interese.
Familia incepe prin a fi formata din soti. Familia tipica este aceea formata din parinti si copii. Familia da nastere urmatoarelor raporturi:

Aceasta functie asigura reproducerea populatiei, deoarece fara perpetuarea speciei umane societatea este de neconceput. Despre functia biologica a familiei s a spus ca familia este o realitate biologica prin uniunea dintre barbat si femeie si prin procreatie. Copiii constituie, in familie, un factor de coeziune, de echilibru moral si juridic, de bucurie si de incredere in viitor; viitorul natiunii.
Functia biologica poate fi influentata, intr o oarecare masura, de societate, depinzind de structura economica a societatii, a diferitelor organisme sociale si de politica de stimulare a natalitatii sau de frinare a sporului populatiei. Sprijinirea si stimularea cresterii natalitatii se realizeaza in buna masura prin mijloace juridice.

Familia a avut dintotdeauna un rol important in educatia copiilor. Educatia in familie are ca scop formarea unui om cu o dezvoltare multilaterala si armonioasa. Parintii sint datori sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit insusirilor lui, spre a l face folositor colectivitatii (art. 101 al. 2 Codul familiei).
Functia educativa a familiei a suferit schimbari determinate de evolutia societatii.

Exista o unitate intre educatia in familie si educatia in societate. Statul edicteaza norme juridice si stabileste atributii anumitor organe de stat, in vederea asigurarii desfasurarii corespunzatoare a procesului educativ in familie.
Dreptul familiei reprezinta totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile personale si patrimoniale ce izvorasc din casatorie, rudenie, adoptie si raporturi asimilate de lege, sub anumite aspecte, cu raporturile de familie, in scopul ocrotirii si intaririi familiei.

Obiectul dreptului familiei - Obiectul de reglementare al normelor dreptului familiei il formeaza raporturile de familie:
a) Raporturile de casatorie - Familia are la baza casatoria liber consimtita intre soti (art. 44 pct. 1 Constitutie si art. 1 al. 2 Codul familiei). Normele dreptului familiei reglementeaza o serie de probleme referitoare la casatorie: incheierea casatoriei, desfiintarea si desfacerea acesteia, raporturile personale si patrimoniale dintre soti;
b) Raporturile care rezulta din rudenie -

Prin rudenie se intelege legatura dintre mai multe persoane care coboara unele din altele sau care au un ascendent comun. |n primul caz rudenia este in linie directa, iar in al doilea in linie colaterala.
c) Raporturile care rezulta din adoptie - efectele adoptiei difera;
d) Unele raporturi care sint asimilate de lege, sub anumite aspecte, cu raporturile de familie - Apartin dreptului familiei: relatii rezultind din luarea spre crestere a unui copil, fara perfectarea adoptiei; raporturi dintre soti si copiii celuilalt sot; unele relatii intre fostii soti s.a.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.