Familia si factorii de ordin familial

Trimis la data: 2006-01-24
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.61 / 10
Downloads: 19
Autor: Marian Dorin
Dimensiune: 22kb
Voturi: 440
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
S-a constatat că inadaptarea şcolară este una de comportament, atât sub aspectul pedagogic instrucţional al însuşirii sarcinilor de învăţare şi realizare a indicatorilor, cât şi sub aspectul relaţional, respectiv dificultăţile şi nivelul scăzut de relaţionare a elevilor în cauză, cu părinţii, profesorii, colegii şi nerespectarea regulamentelor, a normelor şi valorile care asigură normalitatea vieţii, colectivităţii şcolare şi extraşcolare.
Familia, matrice de viaţă fundamentală pentru existenţa şi formarea personalităţii elevului, ca mediu educativ determinant, dar şi ca sursă de dezadaptare şcolară şi de comportament deviant al elevului, prin factori psiho-pedagogici, cu efect cauzal negativ.

Familia este desigur determinată, în primul rând prin condiţiile economice, materiale, de hrană, îmbrăcăminte, locuinţă, de organizarea unui ritm al vieţii, de nivel cultural şi comportamental, de integrarea socială prin care îşi pune desigur amprenta pe existenţa şi dezvoltarea copilului, a elevului, în mod hotărâtor.

Factorii de ordin psiho-pedagogic, rezultaţi din familie sunt într-o paletă foarte largă şi nu există posibilitatea de a-i cuprinde pe toţi cei care determină comportament deviant sau chiar delictual la elevi, oprindu-ne doar asupra unor seturi dintre aceşti, şi anume:a.)Deficite de climat familial şi de structură familială. Se observă împărţirea acestora în două: de climat şi de structură ş funcţionalitate familială.

Sub aspectul climatului, fiecare familie are o anumită tonalitate, continuitate, armonie,echilibru sau dezechilibru familial; toate acestea având ca factor comun un element de afectivitate, care adeseori este inefabil, greu detectabil în mod direct, ca multe alte procese psihice de mare subtilitate, dar care în acelaşi timp are o acţiune permanentă, profundă şi de durată asupra formării şi dezvoltării personalităţii.

Una este plinătatea sau normalitatea afectivă şi alta este carenţa afectivă, însoţită adeseori de o carenţă educativă, care împreună dau în mod previzibil efecte nu numai de stagnare sau involuţie psiho-somatică, dar şi comportamental deviantă şi delictuală.

Carenţa afectivă trebuie să o gândim în formarea, persistenţa ei sau discontinuităţile ei, începând cu primele zile de după naştere, până la încheierea adolescenţei cel puţin.

Încă de la mijlocul secolului trecut s-a impus ideea că sugarul are nevoie de dragoste mai mult decât de prezenţa fizică a mamei biologice, astfel că s-a impus progresiv o noţiune nouă, cea de carenţă afectivă, diferită progresiv de noţiunea de carenţă maternală prin separare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.