Familia si societatea

Trimis la data: 2014-06-11
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 1
Autor: Costi_S
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In analizele anterioare am aratat cum societatea a conditionat familia si fenomenele ei adiacente prin dimensiunea tehnico - economica, dar si prin politic, juridic, ideologic. Industrializarea si urbanizarea, filosofia individualismului in epoca moderna si dupa aceea, postindustrializarea si postmodernismul in contemporanitate au produs transformari in proportia dintre familia nucleara si cea extinsa, in raportul dintre familie si individ, in structura si dinamica rolurilor domestice, in cresterea ponderii stilurilor de viata nonmaritala.
Familia, la randul ei, conditioneaza viata sociala si institutiile acesteia. W.Goode (1970) argumenteaza ca inclusiv raportul industrializare si urbanizare - tipurile de familie nu trebuie considerat mecanic, ca o determinare exclusiva de la primul termen la al doilea. In acest sens a demonstrat ca particularitatile sistemului familial din diferite spatii culturale si etape au facilitat sau nu industrialismul si eficienta economica. Scrie ca, spre deosebire de China, India, Japonia si tarile arabe, in Europa preindustriala:

- sistemul familial nu a fost bazat pe grupuri corporate si pe modelul de descendenta unilineara;
- era rar intalnita destinarea partenerului conjugal din faza de copilarie;
- pentru faptele antisociale (crime, furturi) era tras la raspundere mai curand individul in cauza decat grupul domestic din care acesta facea parte sau anumiti membri ai grupului.
Aceste caracteristici s-au potrivit mult mai bine exigentelor muncii industriale decat configuratiile din alte culturi.

W.Goode demonstreaza ca si diferenta dintre China si Japonia in ceea ce priveste industrializarea si modernizarea la inceputul secolului XX, odata cu deschiderea spre occident, pot fi explicate si prin deosebirile importante dintre tipurile de familii din cele doua culturi. In China: mostenirea de la parinti se impartea intre toti fratii si surorile, deci criteriul era consangvin;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.