Familii de partide si Uniunea Europeana

Trimis la data: 2013-07-08
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 9.39 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa cel de-al doilea razboi mondial importanta partidelor poitice europene in constructia comunitatii europene a crescut simtitor, formual finala a acestei constructii fiind, de fapt, rezultatul dezbaterilor si intiativelor de partid. Patternurile activitatii de partid se regasesc in ultimii ani din ce in ce mai mult in actiunile Uniunii Europene, partidele politice fiind, in fapt, institutiile in care se construiesc strategii si se desemneaza politici. In realitate, ideea de partid politic a inceput sa piarda din ce in ce mai mult importanta in fata celei de familie de partide politice. Europa este astazi o Uniune ce impartaseste caracteristicile unei confederatii, in care politica este construita de catre reprezentantii partidelor politice organizate in ceea ce s-ar putea numi "familii spirituale".
Acestea sunt familii ideologice al caror pattern de actiune specific face ca social-democratul german sa se inteleaga mai bine cu social-democratul francez sau roman, decit cu partidul sau cu partidele din propriul sistem national de partide. Crestin-democratii germani condusi imediat dupa al doilea razboi mondial de Konrad Adenauer vor stabili relatii de cooperare cu crestin-democratii italieni si cu alti crestin-democrati europeni.

Aceste relatii de cooperare ce au avut o importanta decisiva in patternurile de comportament politic ale partidelor europene reprezinta, in fapt, considera Simon Hix si Chrisopher Lord in Political Parties in the European Union (1997) o prima sugestie pentru cea ce avea sa se intimple cu relatiile dintre partidele politice europene in viitor: ideologiile si afinitatile ideologice trans-nationale in Europa puteau sparge granitele statului national si linia verticala de organizare a sistemelor de partide.

Pimele contacte ale social-democratilor au fost ceva mai nebuloase, relativ la posibilitatea unei familii spirituale europene. Social-democratii germani erau destul de defavorabli Comunitatii Europene, plecind de la premisa ca o astfel de integrare ar aduce prejudicii interesului de unificare al celor doua Germanii. In Franta, social-democratii erau pentru integrare in anii '50, dar erau mai putin favorabili unei Comunitati a celor 6, care excludea Marea Britanie si dadea cimp liber reconcilierii franco-germane. Pe aceeasi idee de respingere a europenizarii, Marea Britanie oferea, prin liderii laburisti, argumente anti-comunitate, respingind ideea de a deveni membru fondator al Comunitatii.

Ideologia integrarii europene era direct dependenta de pozitia pe care diferitele partide si ideologii de partid o aveau fata de piata libera europeana, comert, schimb intre partenerii comunitatii, etc.
Obiectivele politico-economice disputate de partidele europene erau deci de doua tipuri. Primul se referea la interferarea integrarii cu statul national. Cel de-al doilea se referea la deschiderea granitelor si a cooperarii economice, care era privita de unii drept mjlocul de realizare a acelui welfare-state, iar de catre altii, tocmai factorul de blocare a unei astfel de evolutii.

Liberalii si liberalii radicali vor spijini ideologia integrarii, pe cind conservatorii euroepeni, aproape fara exceptie, se vor declara impotriva integrarii. Cele mai multe situatii in cazul celor 5 membri fondatori au fost caracterizate prin Cabinete de centru-dreapta, in care crestin-democratii, mai degraba decit conservatorii, erau majoritari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.