Fantana dintre plopi

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.43 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fantana dintre plopi este a patra povestire si are ca tema iubirea tragica, iar ca personaj-narator pe capitanul de mazili Neculai Isac. Naratiunea la persoana I, subiectiva. (eu focalizare interna) implica doua planuri reprezentarea evenimentelor traite in tinerete (timpul narat) si autoanaliza faptelor
din perspectiva maturitatii (timp naratiunii).
Naratorul evoca o intamplare traita el in tinerete, in urma cu peste douazeci si cinci de ani pe aceste meleaguri. In povestire se relateaza un singur fapt epic, o trista poveste de iubire care a avut rol de initiere pentru tanarul de odonioara.Actiunea se deruleaza alert fiind identificabile toate omentele subiectului.

Intr-o toamna Neculai Isac duce vinul in tinutul Sucevei el face popas la hanul Ancutei. Plimbandu-se calare pe malul raului Moldova intalneste un grup de tigani care se scalda. E intampinat de Hasanache, un batran, cersetor, care o alunga fara success din calea boierului pe Marga, o tigancusa de optisprezece ani.Frumusetea fetei il tulbura si le da celor doi cate un ban de argint.

Fata il cauta la han a doua zi pentru a-I arata ciubotelele cumparate cu banul primit. Apoi tinerii petrec o noapte la fantana dintre plopi si isi promit o noua intalnire de dragoste la intoarcerea lui de la Pascani unde trebuia sa-si vanda marfa. A doua intalnire la fantana are un final tragic. Indragostita, fata ii marturiseste ca hasanache o trimesese la han ca sa-l seduca iar planul era ca tiganii sa-l omoare ssi sa-I ia banii de pe marfa.

Desi este constienta k o vaor omora ca i-a tradat, fata il avertizeaza asupra pericolului. Tanarul fuge calare, scapa cu viata, dar o prajina arunca de urmaritor ii scoate un ochi. Insotit cu faclii de carausii de la han care auzise strigatele sale, revine la fantana dintre plopi, unde sangele proaspat de pe colacul de piatra este semnul ca fata fusese ucisa cu cruzime si aruncata in fantana.

Personajul narrator relateaza intamplarea din perspective tanarului nestiutor dar reprezentarea faptelor este insotita de analiza si condamnarea lor din cauza consecintelor tragice. Tanarul Neculai Isac are defectele specifice varstei, nestiinta (lipsa experientei de viata) si nesocotinta (incapacitatea de a vedea urmarile faptelor savarsite). Tanarul este caracterizat in mod indirect prin fapte, limbaj, comportament, gesturi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.