Fantasticul in literatura romana

Trimis la data: 2006-04-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 14
Autor: Silviu Tutea
Dimensiune: 29kb
Voturi: 176
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fantasticul in literatura romana - Se terminase războiul şi veniseră vremuri noi dar tulburi pentru locuitorii de la munte; vânătorii şi moşierii dispăruseră, oamenilor li se confiscase toate armele, iar prin codrii muntelui s-au înmulţit fără măsură jivine (urşi, lupi) care provocau multe pagube în stânile şi cirezile oamenilor.
Fantasticul in literatura romana - Îngroziţi de toate acestea oamenii apelează la practici spirituale străvechi pentru a-şi apăra animalele. Astfel şapte sate de la poalele Sturului se sfătuiesc şi ajung la concluzia că e o „boală de urs”, în spatele căreia se afla Necuratul. Căutând din casă în casă, într-un cătune uitat de lume, găsesc un om bătrân, care însă credea în practicile sale magice. Acestuia i se zicea „căciulă împletită” pentru că avea pe cap o căciulă moştenită de mult, ca semn al dacilor liberi şi de neam. Bătrânul zice că va curăţa muntele de „spurcăciuni” şi se transformă într-un tânăr voinic.

El ajunge la munte, cu cele trebuincioase fluier şi cimpoi. Ajuns la stână, stinge focul aprins cu chibrituri şi face altul prin frecarea a două lemne. Astfel lumea trebuia să se întoarcă în era lemnului şi a pietrei.

Îi pregăteşte pe ciobani şi îi obligă să trăiască după regulile vechi ale păstorilor. Bătrânul culege ierburi şi rădăcini din care a făcut o băutură magică, care le-a dat puteri magice. În acest timp jivinele au făcut în continuare dezastru.

Într-o noapte prielnică ursului, cu lună plină, începe ritualul descântecului : intră singur în staul, aţâţă focul şi îi aduce pe rând pe cei şapte boari; pe vătaf îl aşează în mijloc, iar pe ceilalţi în dreptul fiecărei bâte înfipte în perete, formând jumătate de cerc cu deschiderea spre ieslea în care era ascunsă o femeie acoperită cu pielea de vită cu coarne.

Afară se aud vitele, ciobanii se fac că dorm şi intră dihania neagră, un urs, care se îndreaptă spre iesle. Moşul începe să cânte din fluier, ciobanii încep să facă o horă în jurul ei. Ciobanii încep să o lovească cu nişte trestii uşoare, care se rup însă, şi jivina se repede la ei. Văzând că fiara nu putea fi înfrântă, bătrânul cheamă în ajutorul lor pe duhul marelui taur al muntelui. Ajutorul duhului este prezent prin şapte dihănii cu coarne înfăşurate în piei de vită. Aceste dihanii se luptă cu ursul şi îl înfrâng. În jurul pielii de urs se încinge un joc de sărbătoare, semn al biruinţei : alesul a strâns bâtele, le ia şi va urmări jivina până are loc un ritual de împerechere şi nuntă.

Când se ivesc zorile, păstorii îşi primesc bâtele. La ieşirea din vale e pusă pe post de sperietoare blana ursului. De asemenea vitele sunt duse într-o strâmtoare a muntelui de unde la lăsarea serii nu puteau fi mişcate din loc în loc.

Vraciul supărat îşi invocă strămoşii Berevoi pentru a-l ajuta şi a-i spune unde a greşit de nu-i iese vraja. Însă îşi dă seama că el nu greşise, dar dispăruse vraja din lume. Atunci el se hotărăşte să-şi sacrifice viaţa pentru a-i ieşi vraja şi a nu-i dezamăgi pe oameni. Atunci el îmbracă blana de urs, pentru a-l provoca pe taur, dar pentru că nu se mişcă, vraciul dezbracă blana şi se aruncă în capul lui. Animalul se înfurie şi îl străpunge cu coarnele apoi îl aruncă în iarbă unde e zdrobit de toate vitele cu picioarele. Astfel moare vraciul şi odată cu el şi magia în care crezuse.

LOSTRIŢA
de Vasile Voiculescu

Povestirea fantastică "Lostriţa" a fost inclusă în volumul "Iubire magică". Ca şi în "Pescarul Amin" , "Amintiri despre pescuit" ori "Lacul Rău" scriitorul se inspiră din lumea fabuloasă a pescuitului, văzută ca practică ancestrală, îndeletnicire ce exprimă puternica legatură om-natură.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.