Fantasticul in literatura si arta populara romaneasca

Trimis la data: 2009-09-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.81 / 10
Downloads: 140
Autor: Crasulescu Virginia
Dimensiune: 13kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
" Lumea in forma ei actuala nu este singura lume posibila"- afirma Paul Klee intr-o conferinta la Jena in 1924. Evident, nu e vorba aici de realitati cosmogonice, ci de existenta, in acelasi plan a unei pluralitati; a unei pluralitati de lumi nerelevate dar banuite.Ideea de pluralitate, de existenta a unor realitati in suspensie poate fi urmarita in toate culturile. Tot ceea ce nu este inteles este " istorificat din nevoia de a intelege", favorizand instaurarea acelor forme "irationale" care pot genera fantasticul. Cand aceste "forme straine" ajung sa provoace nelinistea, omul le reprezinta, de data aceasta pentru a se elibera, exorcizandu-le.
Problema fantasticului a exercitat intotdeauna o fascinatie deosebita, fiind numeroase incercarile de abordare teoretica, ca sa nu mai vorbim de prezenta fantasticului in creatia multor artisti din ultimele decenii. El se intalneste in multe tipuri de texte: basme, povesti, povestiri, nuvele etc. Fantasticul ofera posibilitatea de a crea o lume noua si de a evada in alt univers emotional si spiritual. El a aparut, poate din setea noastra dupa perfectiune, din dorinta de a gasi fericirea absoluta.

Fantasticul "intemeiat pe tentatia misterului , pe atractia invizibilului si pe nevoia de cunoastere poetica adanca" pastreaza insa intotdeauna o legatura cu realitatea. Niciodata nu intalnim in basm, o lume inventata in totalitate ci se pastreaza referiri la viata reala tocmai pentru a-i conferi o anumita credibilitate. Formula de incepere, universalul "a fost odata ca niciodata..." inlatura parca din capul locului supranaturalul.

Surse ale fantasticului in literatura si arta populara romaneasca
Problema izvoarelor fantasticului in literatura si arta populara romaneasca este fara indoiala una din cele mai complicate. Datorita determinantelor geografice, arta populara romaneasca a suferit de-a lungul timpului cele mai diverse influente care au inteferat cu fondul local "unde traditia preistorica s-a mentinut neatinsa pana astazi (B. Slatineanu). Avem de-a face cu un tip de creatie populara in care s-au produs influente si s-au pastrat elemente stravechi. Nu putem vorbi despre arta noastra populara ca despre ceva strict etnografic.

Nu e o cultura populara inchisa, in genul culturilor din Africa sau Oceania. Pe fondul culturii stravechi apar o serie de influente care nu raman fara ecou: mitologia orientului, fabulosul biblic, elemente ale civilizatiilor migratoare. Apar in cultura populara animale fantastice. Unii cercetatori le considera ca fiind de origine scitica. Intre ele se remarca balaurul, considerat un motiv cu circulatie mult mai larga. Balaurul acesta era un steag de lupta al dacilor pe timpul lui Decebal. Parvan atribuie acestui " balaur" origini prescitice, asyro-babiloniene sau hitito-aramaice. Balaurul getic nu a fost obiect de cult si nu a facut parte niciodata din religia geto-dacilor.

Monstrul asyro-babilonian ramanea pentru zona aceasta strain, inoperant in sensul simbolisticii originare, dar socat cu siguranta imaginatia. Abia in evul mediu insa, creaturile terifiante ale antichitatii orientale vor tulbura cu adevarat imaginatia creatorului popular, creand monstrii inspaimantatori din basme.Trebuie sa remarcam apoi fabulosul pe care il aduce Biblia in zonele crestinate. Miracolele Bibliei veneau in prelungirea mitologiei.

Sfintii si legendele sunt pentru Evul Mediu o contrapunere la spaimele diabolice in fata carora au fost cautate noi mijloace de aparare: retete vrajitoresti, arta magiei. De fapt, crestinismul, cu toate miracolele sale nu a facut decat sa ordoneze un haos imagistic. Incarcatura fantastica se scurge din lucruri spre o forta superioara care, aditionandu-si toate atributele fantastice, inceteaza sa mai fie fantastica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.