Fantasticul in operele literale

Trimis la data: 2002-06-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 7.57 / 10
Downloads: 7191
Autor: Simona Damian
Dimensiune: 20kb
Voturi: 387
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obsesia inaccesibilului şi interesul pentru caracterul iniţiatic al gesturilor, vădite în lirica voiculescină, se regăsesc şi în proza scriitorului care a refuzat consecvent “ candoarea inspiraţiei mărunte “(Aurel Sasu) în opera ,, Lostriţa” scrisă de Vasile Voiculescu. Povestirile, apărute postum, în 1966, afirmă un prozator matur, cu nimic tributar poetului.
Maturitatea prozei se relevă în ,, trecerea de la natura la cultură, de la afectivitate la intelectualitate” (Aurel Sasu). Cu alte cuvinte natura este dominată de imaginaţie, pericolul interpretărilor excesive fiind înlăturat de înţelegerea faptului că ,, nevoia de imaginar şi identificarea totemică”, la Voiculescu, este de fapt ,, nevoia de a depăşi incoerenţa rudimentarului şi de da un chip estetic principiului cosmic al unităţi primordiale” (Aurel Sasu). În acest chip estetic, care dă unitate întregi opere întregi opere, stă semnificaţia mai profundă a prozei lui Voiculescu şi esenţa originalităţii ei.

Geneza operei ,, Lostriţa”- compusă în 1947 şi publicată în volumul ,, Iubire magică”(1966)- se află în intenţia autorului de a proiecta obsesia inaccesibilului în lumea fabuloasă a pescuitului, recuperând estetic semnificaţiile profunde ale acestei practici strămoşeşti. Tema acestei poveşti de vânătoare şi, totodată, de ,,iubire magice” este aceea a regesiunii în matricea originară.

Povestirea debutează în maniera basmului, prin prologul ce fixează cadrul şi pregăteşte alunecarea în straniu, se continua cu naraţiunea propriu-zisă, tentativele de explicare raţională a faptelor fiind subminate consecvent de elemente ce induc lipsă de precizie, de claritate. Ezitarea transmisă cititorului prin nenumărate elemente est amplificată de finalul deschis. După aluzia la întrupările amăgitoare ale diavolului apelor, una dintre ele fiind lostriţa - regina a peştilor acţiunea este plasată într-o lume care îşi ia toate masurile de precauţie împotriva acestei puteri căreia nu-I vede decât aspectul malefic. Seducţia funcţionează totuşi şi face victime.

Ea îl ,,alege” pe Aliman care râde de superstiţiile celorlalţi şi îl determină să treacă printr-o serie de experienţe din care suferinţa nu poate lipsi. Îl vrăjeşte, îi scapă, reapare primăvara (aluzie la preludiul erotic) o dată cu ,,năboiul” de ape, şi apoi dispare. Bolnav ca un îndrăgostit chinuit de dor, deşi a înţeles ,, că nu-I lucru curat”, după căutări inutile, Aliman, şi el ,, învăţat al vechii ştiinţe”, apelează la u n bătrân vrăjitor. acesta îi confecţionează o lostriţă de lemn, copie fidelă a celei vii, pe care Aliman o aruncă în ape. O nouă revărsare de ape îi aduce o fată. Înfăţişarea de slăbiciune provoacă uimirea şi neîncrederea celor prezenţi la salvarea ei. Aliman o va iubi acuma cu patimă, necondiţionat, cunoscând fericirea şi nesocotindu-l pe Dumnezeu.

La propunerea lui Aliman de a face nuntă, dornic să–şi statornicească norocul, fata râde, pentru ca ,, ea ştie de ibovnic şi de dragoste, nu-I ardea nici de popă, nici de biserică”. La scurt timp este răpită de mama ei, iar Aliman cade în apatie, devenind o pradă uşoară pentru orice fată. Aşa se şi întâmplă. În ajunul nunţi lumeşti eroul are un vis premonitoriu –se făcea că lostriţa reapăruse şi vrăjitorul le oficia unirea. Zvonul ca lostriţa fusese din nou adusă de ape îl scoate pe Aliman din indiferenţă . atras de chemarea mută a peştilor se aruncă în adânc, purtându-si în braţe mult râvnita povară. Apele se închid deasupra lui, dar lostriţa ,, cu trup de ibovnică întinsă la soare” va mai ieşi în calea altor flăcăi ,, aprinşi şi fără minte”.

Acesta este subiectul unei povestiri scrise după scenariul general al categoriei fantasticului. Nivelul de suprafaţă al textului delimitat spaţial şi temporal, este permanent dublat de un nivel de natură mitică, ce motivează interferenţa realului cu imaginarul. ,, Vizionarismul întors spre trecut “, observat de C. Ciopraga, este una din notele specifice ale fantasticului cultivat de Voiculesu. El actualizează motive şi teme mitice – mitul totemic al dublului, motivul metamorfozei diabolice a regnurilor, mitul reintegrări, totul fiind guvernat de o viziune care selectează straniul, unicul, spectaculosul.

Lostriţa, femeia-peşte, simbol al seducţiei mortale, este natura însăşi, care vine în întâmpinarea aspiraţiei eroului, nu întâmplător numit Aliman (numele format prin alipirea prefixului ,,a” la substantivul ,,liman” sugerează o ţintă aflată în afara oricărei condiţionări ,, fără liman, limită”). Din această perspectivă, lostriţa – pusă în relaţie cu alte mituri valorificate aici : mitul stimei, al rusalcăi, sirenei sau ondinei –reprezintă anima psihopomp al lui Aliman, călăuză venită din lumea apelor primordiale. Rolul de călăuză se vădeşte în subsumarea unei duble condiţii – supraumană şi subumana, în acelaşi timp.

Când se manifestă la suprafaţă, printr-o metamorfoză diabolică, a regnurilor – ca ,, fata adusă de ape”, lostriţa refuză orice tentativă de nuntire lumească, pentru că ,, o iniţiere eroică nu este niciodată familială”, după cum spune vocea autorizată a lui Mircea Eliade. Împlinirea ,, aspiraţiei virile către absolut” (D. Pilat) a lui Aliman, calificat pentru aceasta, se petrece sub semnul unei răzvrătiri împotriva convenţiilor, a eresurilor intuind că numai refăcând drumul în ,, contra firului apei” prin cosmica nuntă cu lostriţa, se va integra în unitatea primordială. La toate acestea se adaugă finalitatea estetică urmărită de Voiculescu, devenită pur exerciţiu spiritual, care face din text un spaţiu al comunicări esenţiale : ambiguitatea deschide multiple porţi narative, pe unde cititorul este invitat să păşească şi să participe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.