Fantasticul literar-eseu

Trimis la data: 2003-01-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 14
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 19
Autor: Mihaela Statescu
Dimensiune: 41kb
Voturi: 475
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Literatura fantastica prezinta doua mari extreme : feeria si literatura stiintifico-fantastica. Feericul este un univers miraculos care i se suprapune lumii reale fara sa-i pricinuiasca vreo paguba sau sa-i distruga coerenta. Fantasticul, dimpotriva, se caracterizeaza printr-o intruziune brutala a misterului in cadrul vietii reale; el este legat in general de starile morbide ale constiintei care, in fenomenele de cosmar si de delir proiecteaza in fata ei imagini ale temerilor sale.
Un cercetator de marca al fenomenului, Tzvetan Todorov, pune un mare accent pe ezitarea cititorului si a personajelor in privinta naturii fenomenului perturbator. Daca cititorul (sau personajul care traieste ezitarea) opteaza pentru o solutie rationala, atunci naratiunea intra in sfera straniului, dimpotriva, daca el accepta o explicatie supranaturala, se patrunde in domeniul miraculosului.

Fantasticul este deci identificat cu efemerul ragaz al ezitarii cititorului sau al pesonajului, el nu dureaza decat doar atat cat tine ezitarea. Definit in raport cu realul si imaginarul, fantasticul ii apare lui Tzvetan Todorov drept “ezitarea cuiva care nu cunoaste decat legile naturale pus fata in fata cu un eveniment in aparenta supranatural”.

Definitia “ideala” a fantasticului inca nu a fost gasita si e putin probabil sa se gaseasca vreodata una in masura sa-l circumscrie sub toate aspectele sale. Fantasticul exploreaza spatiul launtric; el este legat de imaginatie si exprima iesirea din automatismele zilnice, abandonarea rutinei, “visul treaz al individului”. Se stabilesc astfel relatii intre normal si supra-normal.
Exista si in critica literara romaneasca mai multe tentative reusite de a circumscrie frontierele literaturii fantastice.

Merita sa retinem aceste lucrari nu atat prin eforturile lor de a ne explica ce este litaratura fantastica, ci mai ales prin incercarea de a arata cum este ea. Putem remarca, in aceasta ordine de idei, in primul rand cartea de referinta a lui Sergiu Pavel Dan, “Proza fantastica romaneasca” (Ed. Minerva, 1975), avand un substantial preambul teoretic, studiul despre fantastic al lui Adrian Marino din cunoscutul sau “Dictionar de idei literare” (Ed. Eminescu, 1973) si eseurile lui Ion Biberi.

Periodic redescoperit, conceptul de literatura fantastica a constituit de-a lungul anilor subiectul unor neintrerupte controverse. Fapt cert, in ciuda negarilor nu o data violente, in literatura romana exista o accentuata voga a fantasticului, intretinuta de aparitia unor scriitori si a unor opere de exceptie, ce se intorc periodic la inepuizabilele resurse ale fabulosului folcloric : Ioan Vultur “Naratiune si imaginar” , Olimpia Radu “Pagini de critica” si Nicolae Ciobanu “Intre imaginar si fantastic in proza romaneasca”.

Aşa cum fetele pubere, ajunse în pragul feminităţii, sunt bântuite de vise cu…zburători (subiect tratat de Dimitrie Cantemir în Descriptio Moldaviae în poezia lui I.Heliade Rădulescu Sburătorul de Mihai Eminescu în Călin-file de poveste şi chiar în Luceafărul) şi flăcăiii pot fi atraşi de fantomele-simple proiecţii şi efecte psiho-fiziologice ale vârstei critice-unor fete frumoase, de domeniul fabulosului.

Tema a mai fost tratată de Iancu Văcărescu în Ielele de Eminescu în Miron şi Frumoasa fără corp, în anume chip de Caragiale în nuvelele Calul Dracului şi La Hanul lui Mânjoală ori de Sadoveanu, într-un fragment din Crâşma lui Moş Precu .Cu excepţia lui Eminescu, la care interpretarea mitului tinde spre un simbol, acele al atingerii perfecţiunii în artă, la majoritatea scriitorilor care au tratat această temă, fata sau femeia din închipuire este de obicei o manifesatare a maleficului şi a metamorfozelor vrăjitoreşti, mai mult sau mai puţin explicabile în planul raţionalului.

Insa cel mai cunoscut scriitor de proza fantastica din tinuturile mioritice ramane Mircea Eliade. Autorul devine creatorul unei teorii originale despre fantastic, bazata pe camuflarea sacrului in profan sau, altfel spus, pe teoria irecognoscibilitatii miracolului. Pentru a facilita dezvaluirea fantasticului in realitatea cotidiana, scriitorul isi concepe naratiunile pe mai multe planuri, creand niste universuri paralele dominate de legi diferite ale spatiului si ale timpului.

Eroii lui Mircea Eliade vor fi preocupati in permanenta de descoperirea unor semnificatii profunde, inaccesibile oamenilor de rand. Acesta este motivul pentru care naratiunile prozatorului pot fi privite ca o lunga initiere spirituala a unor personaje cu vadite preocupari intelectuale. Pe parcursul formarii lor, personajelor li se fac diferite semne, in masura sa le calauzeasca spre revelatia misterului.

Fantasticul este o altă dimensiune fundamentală a beletristicii lui Mircea Eliade, începând cu povestirea scrisă la 14 ani Cum am găsit piatra filozofală, care va fi premiată de “Ziarul Stiinţelor Populare”. Aceleiaşi perioade îi aparţine Minunata călătorie a celor cinci cărăbuşi în ţara furnicilor roşii.Imbinând ceea ce asimilase despre lumea necuvântătoarelor cu fantezia sa creatoare, autorul adolescent dă naştere unei opere literare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.