Fanus Neagu - Rachiu adu-le lucratorilor

Trimis la data: 2013-12-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.23 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poetul de geniu se reinventeaza pe sine cu fiecare vers, la fiecare lectura. Iar, dintre genii, Arthur Rimbaud, felinarul cu umeri si revolta de adolescentin, va ocupa mereu locul de onoare la Cina cea de taina pe care ne-o oferim, in miez de noapte, cand afara ninge turbat si se dezlantuie viscolul. Par delicatesse, Rimbaud se cere citit numai in noptile zbuciumate de iluminari cu sange mistic.
Citindu-l in asemenea clipe, te intrebi ce viseaza Franta eterna, ce inalta Oceanul, ce ucidem in noi rupand din litera lui painea si sorbind vinul de care ne este pururea sete?
Copil nascut intr-un targ (Charleville - Ardeni), "superior in tampenie tuturor oraselor de provincie", el a baut vin doar din podgorii celeste, a crescut cu capul in poala de foc a infernului, ranit deopotriva de ingeri si de demoni, nevindecat nici chiar de Dumnezeu, si-a turnat pe ranile-i crunte sange de sclavi, a dansat la toate barurile spanzuratilor, a zdrobit cu baros de fierar incuietorile palatului Tuilleries ca sa-i strige unui rege burduhos:

Copil genial (a scris doar de la saisprezece la nouasprezece ani!), copil nebun, creasta Oceanului in ceasuri de manie si corabia scufundandu-se fericita in reciful de corali ("poetul, zice el, devine vizionar printr-o indelungata, imensa si constienta dereglare a tuturor simturilor"), Rimbaud este umbra si intruparea maretiei pe care-o imploram in rugaciunile noastre sa ne farmece gandul. Unicorn sfartecand arborii libertatii si pulpa de miel pe jaratecul Foamei de frumos - cine sa-l inteleaga?! Ii stie cineva inaltimea? Doarme intr-un singur mormant sau risipit in toate?

I-au cunoscut tiranii sabia asa cum i-au cunoscut sclavii iubirea de aur? L-au iubit fecioarele trufase? L-au adorat descultii din praguri de biserica? Nu stim decat ca l-a iubit ca nimeni altul Verlaine ("al toamnei cant/viori de vant/il plang topite"), ca sa sfarseasca prin a-l injunghia.Cand ma simt colindat de revolte, as vrea sa mi-l citeasca Walt Whitman, cu glasul lui de tunetI� cand sunt melancolic, as sta sfios s-ascult cum il sopteste, ca desprins din O mie si una de nopti, un poet persan:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.