Faptele de comert

Trimis la data: 2013-01-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.13 / 10
Downloads: 0
Autor: cladoveanu1987
Dimensiune: 24kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Codul comercial roman stabileste, anumite acte si operatiuni pe care le califica "fapte de comert", prin savarsirea carora se nasc raporturi juridice ce sunt reglementate prin legile comerciale .Faptele de comert sunt enuntate in art. 3 din Codul comercial si sunt urmatoarele:
1.Cumparaturile de produse sau marfuri spre a se revinde, fie in natura, fie dupa ce se vor fi lucrat sau pus in lucru, ori numai spre a se inchiria; asemenea si cumpararea spre a se revinde, de obligatiuni ale statului sau alte titluri de credit circuland in comert;
2. Vanzarile de produse, vanzarile si inchirierile de marfuri, in natura sau lucrate, si vanzarile de obligatiuni ale statului sau alte titluri de credit circuland in comert, cand vor fi cumparate cu scop de revanzare sau inchiriere;
3. Contractele de report asupra obligatiunilor de stat sau alte titluri de credit circuland in comert;
4. Cumpararile si vanzarile de parti sau de actiuni ale societatilor comerciale;

5. Orice intreprinderi de furniture;
6. Intreprinderile de spectacole publice;
7. Intreprinderile de comisioane, agentii si oficiuri de afaceri;
8. Intreprinderile de constructii;
9. Intreprinderile de fabrici, de manufactura si imprimerie;
10. Intreprinderile de editura, librarie si obiecte de arta, cand altul decat autorul sau artistul vinde;

11. Operatiunile de banca si schimb;
12. Operatiunile de mijlocire (samsarie) in afaceri comerciale;
13. Intreprinderile de transporturi de personae sau de lucruri pe apa sau pe uscat;
14. Cambiile si ordinele in producte sau marfuri;
15. Constructia, cumpararea, vanzarea si revanzarea de tot felul de vase pentru navigarea interioara si exterioara si tot ce priveste la echiparea, armarea si aprovizionarea uniu vas;
16. Expeditiile maritime, inchirierile de vase, imprumuturile maritime si toate contractile privitoare la comertul de mare si navigatiune;

17. Asigurarile terestre, chiar mutuale, in contra daunelor si asupra vietii;
18. Asigurarile, chiar mutuale, contra riscurilor navigatiei;
19. Depozitele pentru cauza de comert;
20. Depozitele in docuri si antrepozite, precum si toate operatiunile asupra recipselor de depozit (warante) si asupra scrisurilor de gaj, liberate de ele.

Prin art. 4 din Codul comercial roman se mai prevede ca sunt socotite fapte de comert si celalalte contracte si obligatiuni ale unui comerciant, daca nu sunt de natura civila sau daca contrariul nu rezulta din insusi actul.Intr-o opinie, s-a sustinut ca enumerarea faptelor de comert, din art. 3 al Codului comercial este limitative, deoarece legea califica drept acte de comert doar actele si operatiunile, ceea ce inseamna, per a contrario, ca altele ar fi excluse .

Alti autori, a caror parere este dominanta in doctrina, sustin, dimpotriva, ca enumerarea are un caracter enunciativ, in sensul ca legiuitorul a mentionat cele mai frecvente fapte de comert, lasandu-se instantei de judecata posibilitatea sa califice drept fapte de comert si alte acte sau operatiuni, cu conditia ca acestea sa aibe caracteristicile faptelor de comert expres recunoscute de lege .

2. Definitia actelor de comert
Actul de comert a fost definit in literatura juridica ca fiind actul prin care se realizeaza o interpunere in circulatia bunurilor, efectuata cu intentia de a obtine beneficii (profit) .
3. Clasificarea faptelor de comert
In literature noastra juridica s-a facut urmatoarea clasificare:
1.fapte de comert obiective, pentru ca majoritatea lor sunt operatii economice, adica activitati economice si mai putin acte juridice, ele nu pot fi clasificate decat pe baza unor criterii economice, care au la baza obiectul si functia economica a operatiunilor respective . Ele se impart in trei subgrupe:
a)operatiuni de interpunere in schimb sau circulatie, in aceasta intra cumpararea si vanzarea comerciala si operatiunile de banca.
Cumpararea si vanzarea comerciala este asemanatoare, sub aspectul structurii sale, cu vanzarea-cumpararea din domeniul dreptului civil .

Trasatura caracteristica a vanzarii-cumpararii comerciale o constituie intentia de revanzare sau inchiriere. Aceasta intentie de revanzare sau inchiriere trebuie sa existe la data cumpararii, ea trebuie sa fie cunoscuta co-contractantului sis a priveasca bunul cumparat.
Asa cum se prevede in art. 5 din Codul comercial: nu se poate considera ca fapt de comert cumpararea de produse sau de marfuri ce s-ar face pentru uzul sau consumatia cumparatorului, ori a familiei sale, de asemenea revanzarea acestor lucruri si nici vanzarea produselor pe care proprietarul dau cultivatorul le are dupa pamantul sau cel cultivat de dansul.

Legea nu cere ca bunul cumparat sa fie revandut in forma in care a fost dobandit, ci poate fi revandut dupa ce a suferit unele transformari .
Operatiunile de banca si schimb sunt fapte de comert, prevazute de art.3 pct.11 din Codul comercial (operatiunile de banca fiind operatiunile de depozit, de efectuare de plati, de acordare de credit etc., iar operatiile de schimb privind regimul monetar sau al biletelor de banca etc.). Fiind operatiuni de interpunere in circulatie, operatiunile de banca si schimb sunt guvernate de principii aplicabile circulatiei produselor si marfurilor.

b)Operatiuni care privesc organizarea si desfasurarea activitatii de productie, adica activitatea intreprinderilor .Codul comercial enumera activitatile din intreprinderi care constituie acte de comert (furniture, spectacole publice, comisioane, agentii si oficii de afaceri, constructii, fabrici si manufactura, imprimerie, editura etc.).

Unii autori considera ca, intreprinderea este un organism in fruntea caruia se afla o persoana numita intreprinzator, care combina resursele naturale cu capitalul si munca oamenilor (inclusive a sa proprie) in scopul producerii de bunuri si servicii.Intr-o alta opinie, intreprinderea este o activitate complexa, care consta in exercitatea repetata, in mod organizat si sistematic, de operatiuni expres prevazute de Codul comercial (si aceasta parere a fost criticata, reprosandu-i-se aceleasi deficiente ca si celei precedente).

Intr-o a treia opinie, bazata pe criteriul "interpunerii in schimbul muncii", intreprinderea este considerate ca un mod de organizare in care elemntul esential este specularea muncii altora, in scopul obtinerii de produse si servicii destinate schimbului (definitie considerata restrictive, deoarece exista si intreprinderi in care nu exista o atare interpunere, cum ar fi de exemplu, intreprinderile de agentii si afaceri comerciale).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.