Farmacologie

Trimis la data: 2010-07-28 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 709
Autor: Andreea Burcea Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Farmacologia este o ramura a stiintelor medicale care se ocupa cu studiul medicamentelor sub diferite aspecte. Studiaza interactiunea diferitelor substante cu sistemele biologice si consecintele acestor actiuni.Face legatura dintre fiziologie, fiziopatologie si terapeutica (terapia este totalitatea mijloacelor de vindecare a unei boli).

Farmacologia este:
-experimentala: permite stabilirea efectelor unui medicament, a mecanismului de actiune, a toxicitatii, a eliminarii si metabolizarii la diferite animale de laborator;
-clinica: stabilirea la om a valorilor date prin experimentele obtinute pe animal, tinand cont ca exista in multe cazuri deosebiri de reactivitate intre om si diferite specii de animale.

Farmacologia este:
-generala: cuprinde principiile comune care conditioneaza actiunea medicamentelor, generalitati privind mecanismele de actiune, absorbtia, distributia, metabolismul, eliminarea medicamentelor;
-speciala: studierea in amanunt a diferitelor tipuri de medicamente clasificate in functie de organele si sistemele asupra carora actioneaza sau in functie de actiunea lor terapeutica.

Medicamentul este:
-natural (vegetal, animal, mineral);
-sintetic;
-1/2 sintetic-obtinut din substante naturale carora li s-a modificat putin formula fara a schimba structura de baza.Medicamentul este o substanta pura, bine definita din punct de vedere chimic. Alteori, el poate fi compus din mai multe substante; altele sunt responsabile de efectul terapeutic (principii active).

Prepararea produsului medicamentos: substanta medicamentoasa, amestec de substante medicale elaborate in farmacie/industrie. Substantele medicamentoase au multe denumiri:denumirea chimica, care reda structura completa a substantei. Se poate scrie formula chimica a substantei; se identifica cu exactitate medicamentoasa.Denumirea Comitetului International (DCI) este in limba latina, este stabilita de o sectiune a Organizatiei mondiale a Sanatatii si are drept scop sa simplifice denumirea chimica, sa unifice toate denumirile pentru aceste produse.

Este o prescurtare sau sugereaza denumirea chimica.Denumirea comerciala difera de la o tara la alta, de la o firma la alta; trebuie sa difere prin 3 litere. Farmacocinetica este partea farmacologiei care evalueaza modificarile cantitative si calitative pe care le sufera in timp substanta medicamentoasa, in functie de doza si calea de administrare in procesele de absorbtie, distributie, biotransformare si eliminare.

Parametrii farmacocineticii impun biodisponibilitatea-capacitatea de eliberare a principiului activ din forma medicamentoasa cu posibilitatea de a se absorbi (a trece in circulatie).Absorbtia este procesul de trecere a unui medicament de la locul de administrare in circulatia sangvina. Viteza de absorbtie si cantitatea totala absorbita conditioneaza efectul terapeutic, dar si toxicitatea medicamentului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.