Fascinatia cuvantului

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 885
Autor: Irina P.
Dimensiune: 4kb
Voturi: 43
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuvântul este minunea pe care o trăim zi de zi. Cuvântul denumeşte, creează şi reinventează realitatea cotidiană. Pe măsură ce creştem şi învăţăm mai mult, ne îmbogăţim vocabularul, cunoaşterea despre lume şi oameni şi capacitatea de a comunica.
Bogăţia cuvintelor este inepuizabilă. Acelaşi cuvânt, rostit în împrejurări şi cu intonaţii diferite, capătă semnificaţii diferite. Spre exemplu, viaţă poate avea înţelesul strict, biologic, de existenţă, folosit în sens ştiinţific, dar poate să însemne, într-un text literar, totalitatea emoţiilor şi gândurilor, originea şi evoluţia, natura însăşi.

Cuvintele sunt strict legate unele de altele, se pun în valoare reciproc. Rostit simplu, viaţă este mai puţin semnificativ decât atunci când este plasat alături de un determinant: viaţă zbuciumată, viaţă crudă, viaţă luminoasă, viaţă fericită, viaţă gingaşă.

Cuvintele au puterea miraculoasă de a trezi în noi întreaga paletă de senzaţii care ţin de auz, miros, văz, simţirea atingerii. Scriitorul – creator inventează universuri în care exploziile de culoare, sunet, arome şi catifea se contopesc în mod unic.

Bucuria de a inventa ori de a redefini lumea, pe care numai cuvântul o oferă, este trăită zilnic, devine o pasiune nestăpânită.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.