Fascismul

Trimis la data: 2015-03-26
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudor_H
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul fascism isi are etimologia in latinescul fasces care simboliza un snop de nuiele in care este infipta o secure, simbol al autoritatii care era purtat de lictorii ce-i insoteau pe inaltii magistrati romani. La inceputul sec. XX, in Italia, fasciile erau grupuri revolutionare de sorginte socialista care se distingeau printr-o atitudine nationalista si o activitate non-parlamentara si chiar non-partinica.
Fascismul este produsul ideologic al sec. XX iar termenul ca atare este folosit deseori peiorativ, fascist si dictator fiind considerate echivalente. Sloganurile fascismului italian, "Crede, Supune-te, Lupta !" si "Ordine, Autoritate, Dreptate", au inlocuit cunoscutul refren la Revolutiei franceze "Libertate, Egalitate, Fraternitate". Partidul fascist italian se naste in 1919, iar in 1922 liderul sau Benito Mussolini este numit prim-ministru. Partidul national socialist german se formeaza tot in 1919, iar in 1933 Adolf Hitler devine cancelarul Germaniei.

Baza populara a partidului fascist era formata din patura de jos a clasei mijlocii, mici intreprinzatori, fermieri, mestesugari, ceea ce explica ostilitatea atat fata de capitalism, cat si fata de comunism.
In primul rand, este un conglomerat de trasaturi negative : anti-liberalism, anti-parlametarism, anti-democratic, anti-capitalist, anti-burghez, anti-comunist, fiind greu de stabilit ce anume afirma si sprijina. El apare ca o reactie la politica europeana dominata de valorile Revolutiei franceze.

In al doilea rand, este o ideologie eclectica, un fel de viziune asupra lumii, cum o considera Hitler, aidoma unei viziuni religioase care presupune credinta oarba, supunere si mai putin dezbatere si analiza critica. Nu intamplator sloganul favorit al lui Mussolini era "Fapte, nu vorbe" sau "Inactivitatea inseamna moarte".

Ceea ce deosebeste fascismul de national-socialismul german este chestiunea rasei, a traditiei Volk. In Germania nazista istoria, cultura, statul erau subordonate ideii de rasa. In Italia fascista elementul central al ideologiei era Statul corporatist privit ca instrument foarte important in modernizarea tarii. In ambele ipostaze insa masele erau doar ipostaze ale unor realitati transcendente: rasa si statul corporatist.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.