Fascismul

Trimis la data: 2015-06-05
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_F
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ororile celui de-al doilea razboi mondial au facut din ideologia fascista, careia i-au fost asociate, unul din cele mai controversate subiecte ale stiintei si teoriei politice. Dificultatea unui acord asupra acestei chestiuni nu tine atat de optiunile ideologice ale analistilor ci mai ales de stabilirea temei de cercetat: fascismul poate fi analizat in acelasi timp ca o miscare politica, ca o forma de guvernare si ca o ideologie politica, in acelasi timp, termenul "fascism" are o dubla semnificatie:
Trebuie insa sa le avem in vedere pentru a intelege, in plan cultural, geneza doctrinei fasciste. Irationalismul:
Unul din teoreticienii cu cea mai mare influenta in dezvoltarea teoriei irationalismului este Gustav le Bon care, in lucrarea Psihologia multimilor, avansa ideea conform careia comportamentul omului aflat intr-o multime este diferit de cel individual. La adapostul anonimatului pe care il asigura multimea individul se poate lasa antrenat in acte pe care, singur, nu le-ar comite niciodata.

Multimile nu actioneaza dupa nici o lege morala sau de alta natura, iar psihologia acestora nu are nimic in comun psihologia indivizilor care o formeaza. Instinctul de hoarda ia locul moralei si masa nu mai poate fi controlata de nici un mijloc rational, pentru ca, este de parere Le Bon, masele sunt prin definitie irationale. Ele raspund la semne, simboluri si sloganuri si nu la apeluri rationale. Teatralismul si ritualismul politicii fasciste aveau sa-i dea dreptate autorului francez.

La inceputul secolului XX, fundamentele irationalismului se contureaza mai ales prin revizuirea "antimaterialista" a marxismului de catre Georges Sorel. Socialismul sorelian voluntarist, vitalist si materialist este o filosofie a actiunii intemeiate pe intuitie, pe cultul energiei si al elanului. El este puternic influentat de descoperirile facute de Le Bon si generatia lui 1890: proletariatul este si el o multime, iar multimile sunt conservatoare. Pentru a le mobiliza au nevoie de un mit, iar miturile sunt "sisteme de imagini" care nu pot fi nici respinse, nici descompuse in imagini.

Violenta proletara este asadar un mit al carui scop este de a crea o stare de tensiune continua, de ruptura si de catastrofa, o stare latenta de razboi perpetuu impotriva ordinii stabilite.
Violenta este un element esential pentru ca este singura care permite societatii capitaliste sa-si atinga "perfectiunea istorica" si pentru ca "pare a fi singurul mijloc de care dispun natiunile europene, abrutizate de umanism, pentru a-si gasi vechea energie". Violenta, la Sorel, nu este doar un mijloc ci o valoare etica si estetica care "poate crea elementele unei civilizatii noi, specifice unui popor de producatori".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.