Fasolea semivolubila

Trimis la data: 2003-04-14 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 17
Autor: Marian Sorescu Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Importanţa fasolei constă în marea valoare alimentară a boabelor ei. Ele constituie un aliment bogat în proteine (25 – 28%) şi vitamine foarte nutritive şi foarte ieftin. Tulpinile de fasole rămase după treierat (vrejii), împreună cu păstăile, sunt de asemenea bogate în proteine şi reprezintă un bun furaj mai ales pentru oi.

În ţara noastră suprafeţele cultivate cu fasole în cultură pură a crescut mult în ultimii ani. În plus, pe suprafeţe însemnate, fasolea se cultivă şi intercalat, printre porumb.

Soiuri
Soiurile cultivate în ţara noastră, fac parte din specia de fasole comună (phaseolus vulgaris). Soiurile de fasole cultivate au o perioadă scurtă de vegetaţie (75 – 100 zile) şi sunt cu seminţe albe. După modul de creştere a plantei, soiurile se prezintă sub două forme:
- cu tulpina scundă (30 – 40 cm) şi dreaptă cunoscute şi sub numele de soiuri de „fasole oloagă”;
- cu tulpină mai înaltă (50 – 70 cm), semivolubilă.
Principalele caracteristici ale soiurilor de fasole sunt prezentate în tabloul:

Cerinţe faţă de climă şi sol
Clima

Fasolea este o plantă iubitoare de căldură. Seminţele germinează la temperatura de 8 – 10C, iar în timpul vegetaţiei necesită o temperatură de 20 – 25C. Temperaturile joase întârzie creşterea şi dezvoltarea, iar gerurile, chiar de 0C distrug cultura. Temperaturile prea ridicate (peste 25C) mai ales în perioada înfloririi, nu-i sunt asemenea favorabile. În ce priveşte umiditatea fasolea rezistă relativ bine la secetă, în special în prima parte a vegetaţiei. Are însă nevoie de umiditate moderată, în special de umiditate atmosferică, în timpul fecundării florilor şi a formării boabelor.

Din această cauză în Sudul ţării, fasolea dă rezultate foarte bune cât se cultivă intercalat, printre porumb. Umiditatea prea multă este însă dăunătoare, favorând apariţia bolilor. Solurile favorabile pentru fasole sunt cele cu textură mijlocie (lutoase, lut – nisipoase), fertile, cu reacţie neutră (pH – ul 6,5 - 7,5). Nu sunt indicate solurile: grele, reci, umede, nici cele nisipoase sau salinizate.

Zonele de cultură
În ţara noastră fasolea găseşte condiţii foarte favorabile, în Câmpia de Vest şi Câmpia Transilvaniei, mai ales pe văile principalelor râuri. În restul ţării fasolea poate fi cultivată în condiţii favorabile de cea mai mare parte a terenurilor arabile.

Rotaţia
Fasolea este, în general, puţin pretenţioasă faţă de planta premergătoare. Cele mai bune rezultate le dă însă când urmează după culturile care părăsesc terenul mai devreme şi dau posibilitatea ca, prin lucrările de pregătire, să se acumuleze cât mai multă umiditate în sol (cerealele păioase şi culturile prăşitoare timpuri).

Nu sunt indicate ca plantele premergătoare pentru fasolea culturile de leguminoase în general de floarea soarelui, rapiţă sau în întrucât acestea pot favoriza răspândirea unor boli comune. De asemenea, fasolea nu poate urma nici după porumbul tratat cu erbicide triazinice. Deşi fasolea merge uneori bine şi după ea însăşi, pentru a se preveni răspândirea bolilor specifice, se recomandă să nu revină pe acelaşi teren decât după o perioadă de cel puţin 4 ani. Fiind în acelaşi timp leguminoasă şi prăşitoare şi racoltându-se destul de timpuriu, fasolea este o bună premergătoare pentru cele mai multe culturi inclusiv pentru cerealele de toamnă.

Fertilizarea
Fasolea, ca şi alte leguminoase pentru boabe, reacţionează mai slab la aplicarea unor doze ridicate ca îngrăşăminte. Dintre îngrăşămintele chimice cele cu fosfor se vor aplica toamna odată cu arătura în doze de 30 – 60 kilograme substanţă activă la hectar, în funcţie de rezerva de fosfor din sol.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.