Fat Frumos din lacrima

Trimis la data: 2013-08-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Publicat in revista "Convorbiri literare" inca din anii stuAZdentiei lui Eminescu, basmul "Fat-Frumos din lacrima" reuneste trasaturile prototipului folcloric cu originalitatea impriAZmata de autor. Basmul, ca specie, fiind "o oglindire [...] a vietii in moduri fabuloase" (Calinescu), in opera pe care o discutam, tema este initierea unui tanar si rolul acesteia in lupta dintre Bine si Rau.
Titlul este numele eroului fabulos, cu origine miracuAZloasa. Procedeul este utilizat in eposul fabulos folcloric, astfel incat si alte basme ("Praslea cel voinic si merele de aur", "Greuceanu", "Campan Verde si Frumos"), contin in titlu numele protagonistului.

Referate similare:

Basmul cult respecta prototipul si functiile basmului folcloric, trasatura reliefata de universul operei pe care o disAZcutam.
Basmul "Fat-Frumos din lacrima" incepe cu o situatie iniAZtiala repetabila, fixata intr-un timp indepartat si neprecizat: in vremea veche, un cuplu imparatesc isi traia zilele in durere, din pricina ca soarta refuza sa-i daruiasca un urmas; acesta ar fi motivul imparatului fara succesor, pe care l-am intalnit si in "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte 1 ori in alte creatii folclorice.

intr-o zi, in timp ce indurerata imparateasa se ruga la icoana Maicii Domnului, aceasta din urma, induiosata, a lacrimat; lacrima fiind supta de tanara craiasa, la timpul sorocit, ea va naste un print pe care 1-a numit Fat-Frumos din lacrima (motivul nasterii miraculoase).
Conform schemei narative a basmului popular, Fat-Frumos creste intr-o luna cat altii intr-un an, iar cand ajunge la varsta barbatiei, pleaca in lume (motivul calatoriei initiatice).

Evenimentul care tulbura echilibrul initial este vrajba dinAZtre tatal lui Fat-Frumos si un imparat vecin, conflict care dura de cincizeci de ani; aceasta este cauza plecarii eroului hotarat sa se lupte cu urmasul imparatului vrajmas. Ajungand insa la palatul acestuia, Fat-Frumos este primit cu bucurie si tinerii devin frati de cruce. in virtutea acestui legamant, Fat-Frumos il izbaveste pe imparatul vecin de Mama Padurilor (care cerea jertfa de copii si pe care o invinge, in lupta, dupa ce inversase cele doua buti pline cu apa si, respecAZtiv, cu putere).

Se pastreaza astfel eternul conflict dintre Bine si Rau (preAZzent in basme), cu victoria celui dintai. Ca rasplata a vitejiei, Fat-Frumos o primeste pe Ileana (fiica Mamei Padurilor) care-i va deveni, mai tarziu, mireasa. Sirul probelor initiatice pe care trebuie sa le treaca eroul nu se incheiase insa. Rugat de tanarul imparat vecin sa i-o aduca pe fata Genarului, Fat-Frumos va fi supus si la alte inAZcercari: se tocmeste sluga la o baba, careia ii paste iepele, scaAZpand de moartea fagaduita cu ajutorul imparatului tantarilor si al imparatului racilor (motivul animalelor/vietuitoarelor nazdraAZvane); la capatul timpului juruit, isi alege un cal (din cei sapte), drept plata a muncii sale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.