Federalismul si problema maghiara

Trimis la data: 2013-02-12
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: liviuanutian
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In acest articol analizez in ce masura principii ale federalismului regasesc in structura actuala a statului roman. Ca referinta, iau lucrarile lui Lijphart si Riker pentru a explica federalismul, cu precadere existenta si istoria lui in spatiul european. In aplicatie ma concentrez asupra rolului pe care mecanismele de gestionare a clivajelor etnice vazute prin prisma federalismului il joaca in "problema maghiara" din Romania. Argumentez in favoarea prezentei UDMR in spatiul politic romanesc drept un important pas nu numai in prevenirea conflictelor interetnice dar si in maturizarea democratica a Romaniei.
In recensamantul din 2002 al Romaniei, mai mult de 10% din populatie s-a declarat ca avand alta etnie decat cea romana iar aproximativ 9% din locuitori foloseau alta limba materna decat limba romana. Din ultimul recensamant s-a constatat ca minoritatile principale sunt in numar relativ relativ constant, avand in vedere ca 12,4% din locuitorii pe teritoriul Romaniei au alta etnie decat cea majoritara.

In spatiul public intalnim des formulari ca "problema maghiara" sau "problema roma" ceea ce ne arata ca totusi exista o constiinta nationala a acestor minoritati chiar daca mecanismele democratice de convietuire cu alte etnii nu sunt sunt un punct forte al populatiei majoritare. Un punct de reper l-au reprezentat evenimentele de la Targu Mures din martie 1990 ce au facut clara nevoia unei educatii in sensul european al tolerantei.

Istoric vorbind, minoritatile etnice au reprezentat o pondere mai mare din populatia Romaniei, in decembrie 1918 circa 28% de locuitori fiind de alta etnie (Bela A., Vieru G., Robotin M., 2005. pp.5). Mecanismul prin care Romania contribuie astazi la promovarea si conservarea identitatii minoritare este de a aloca fonduri bugetare. Problema este ca acesta impartire se face dupa criterii total aleatorii, lipsa de sistematizare lasand sistemul inechitabil pentru multi participanti la negocieri (Bela A., Vieru G., Robotin M., 2005. pp.23,25).

Pentru ca Romania este in plin design institutional iar Uniunea Europeana cere anumite standarde de coabitare a minoritatilor si de cooperare cu acestea, diferite propuneri de reorganizare au aparut in sfera politica, atat din partea regimului ce detine puterea dar mai ales al partidelor( cu precadere UDMR ) ce prin alcatuirea lor au ca scop protejarea si militarea pentru drepturile minoritatilor nationale.

Scopul meu in acest studiu este de a cerceta principiile ce stau la baza federalismului si de a arata importanta lor in societati unde exista clivaje etnice precum in Romania. Intelegerea unor elemente fundamentale ca subsidiaritatea, transferul de putere, coalitie, autonomie sau consociationalismul sunt cruciale pentru o eficienta organizare a statului dar si pentru educarea unui spirit civic cu adevarat democratic al populatiei in lipsa caruia o convietuire pasnica este greu de realizat.

Teorie
Etimologia cuvantului "federalism" o descoperim in latinescul foedus ( conventie, contract ). Aceasta a fost stabilita de teologi ai anului 1645 pentru a legitima contractul dintre oameni care determina modurile de impartire si guvernare a teritoriilor "lumesti" ca un contract initiat si care se intampla de fapt intre oameni si Dumnezeu. Explicatia pentru acest lucru este ca primul popor antic ce a avut ca baza de organizare principii federale este cel al israelitilor.

Sub forma republicii, secesiunea era un pericol permanent dar introducerea unui sistem de institutii nationale si tribale, functional diferentiate dar legate printr-o constitutie formala scrisa a facut ca "federatia" sa functioneze si, drept urmare, principiile ce stateau la baza acesteia sa ramana intiparite in produsul clasic intelectual al acelei ere, anume Biblia (Elzar, D.1968. pp. 361).

Aceste origini "religioase" se gasesc azi maturizate in doctrina crestin democratiei ce are la baza sa o "trinitate" foarte bine enuntata de Papa Ioan Paul al II-lea :"cele trei puncte de reper ale demnitatii umane, solidaritatii si subsidiaritatii ". In nici un alt program politic principiul subsidiaritatii nu este la fel de ferm enuntat ceea ce face ca federalismul, ce se bazeaza in mare parte pe subsidiaritate sa fie o idee cu origini profund crestine. Acest program culmineaza cu formarea Uniunii Europene unde, desi originile principiilor sunt recunoscute motivatiile si mecanismele iau forme laice (Van Tongeren, J. 2011.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.