Fefeleaga de Ion Agarbiceanu - comentariu

Trimis la data: 2012-11-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.34 / 10
Downloads: 0
Autor: oliana
Dimensiune: 17kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Activitatea literara a fecundului preot ardelean Ion Agarbiceanu incepe in aceasta epoca. Fiu de padurar din Agarbiciu (19 septembrie 1882) el zugraveste mai cu seama clasa inteligenta a satelor de peste munti, compusa din preoti, notari, doctori. Stilul sau este unul potrivit: fara culoare lexicala deosebita, curent din ce in ce mai indemanatic. Ion Agarbiceanu descrie problemele morale care formeaza tinta nuvelei si daca ceva merita aprobarea nesovaitoare, este tactul desavarsit cu care este prelat stie sa faca opera educativa, ocolind onesta predica.
Teza morala e absorbita in fapte, obiectivata si singura atitudine pe care si-o ingaduie autorul e de a face simpatica virtutea. Agarbicenu depaseste pe modestii sai confrati cu care se invecineaza in paginile revistelor vremii, printr-o creatie prodicioasa, o tipologie variata, o viziune sociala si etica din cele mai profunde. Prozatorul pleaca de la evocarea lumii lui de acasa, din Cenadea natala, cu scurte episoade si portrete in care se impleteau lumina si umbrele realitati finelui de veac.

Prozatorul are o experienta in perimetrul restrans al vietii de studentie la Budapesta urmand acel teritoriu zbuciumat al Apusenilor, unde aurul si moarte isi disputeau suprematia.Povestitorul este un foarte bun arhitect deoarece el construieste o lume populata de eroi, cu privelisti, cu biografii consumate sub un cer adesea mohorat. Moralitatea est una dintre trasaturile cele mai fundamentale ale artei lui Agarbiceanu. Aceasta aplicare spre ea a dat o conduita a structurii sale sufletesti, a formatiei sale carturaresti, asa cum este marturisita de multe ori.

Marele prozator ardelean este fara doar si poate unul dintre scriitorii cei mai vigurosi si mai reprezentativi pentru sufletul taranesc pe care i-a dat pamantul acestei tari. Fefeleaga, in chimb, apare chiar la inceputul povestirii. Notatia sumara si stransa lipsita de imagini, cu aceea plasticizare, intalnita si in alte portrete, care invie figura femeii: Dis-de-dimineata, o vezi pe drum, tarandusi calul de capastru. Femaia e inalta, uscata cu obrajii arsi de soare si de vant. Aceasta prezentare condenseaza toata existenta Fefelegii, viata ei fiind munca neintrerupta si grea.

Expresiile "o vezi pe drum" si "tarandu-si calul de capastru" sugereaza pribegia eroinei si destinul comun cu al animaluilui, care o urmeaza greoi, asa cum este si mersul ei, penibil, ostenitor, "tropaindu-si cizmele tarii". Caracterul eroinei este aspru, dirz, discretie mare a sentimentelor "cu obrajii stricati de varsat", asociindu-se in aceasta caracterizare fizica, in alterarea figurii, destinul intunecat, lipsit de bucurii si de frumusetea al bietei Fefelege precum si osteneala ei nesfarsita pe drumurile aprinse de soare ori maturate de vant.

" Paseste larg", caci mersul ei este unul nehotarat si dur ca si cizma din care tropoteste. "Calul o urmeaza cu gatul intins" prozatorul prezinta linia zvelta, vie si care indica cu blandete supunerea animalului, in contrast cu lipsa de gratie, cu asperitatea formelor uscate si decreptite din infatisarea femei. Imaginea este una tragica a unei perechii care s-au insotit in greul vietii si in lupta apriga de traii. Imaginea eroinei si a animalului este una dezolanta si amara, fara aceea lumina din zare si de deodata se aude acel indemn al femeii: - "HO, ma Bator, ho mai sarace, stai sa mai odihnim si noi, ca doar nu dau tatarii".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.