Felul propozitiilor

Trimis la data: 2007-11-11
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.05 / 10
Downloads: 4640
Autor: Ion
Dimensiune: 5kb
Voturi: 991
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1) Propozitie principala. Propozitia al carui inteles nu depinde de intelesul altei propozitii din fraza se numeste propozitie principala.(Propozitia principala se intalneste numai in fraza). 2) Propozitia subordonata (secundara). Propozitia al carui inteles depinde de intelesul altei propozitii din fraza se numeste propozitie subordonata(secundara).
3) Propozitie independenta.
Propozitia care face parte dintr-un text, fragment fara a face parte din fraza se numeste propozitie independenta(poate avea la sfarsit “ punct, semnul exclamarii, semnul intrebarii).

4) Propozitie incidenta.
Propozitia care nu are legatura cu fraza si comunica o constatare, o indicatie, o atitudine sau o precizare a autorului sau a unui personaj se numeste propozitie incidenta. In fraza putem avea propozitie incidenta, fraza incidenta, cuvinte incidente(de umplutura) sau sintacme incidente.

5) Propozitie regenta.

Raportul propozitiilor in fraza:
1) Raport de coordonare (patru propozitii coordonatoare).
2) Raport de subordonare.
Partile de propozitie isi au corespondente la nivelul frazei. Acum subiectele si predicatele care sunt parti principale ale propozitiei, devin propozitii subordonate.


Subordonarea

Se realizeaza in fraza cu ajutorul elementelor de relatie (cuvinte de legatura, de subordonare peste care nu se poate trece cand despartim fraza in unitati logice):

1) Conjunctii; exemple:”ca; sa; ca sa; ca…sa; daca; de (daca; sa; incat); fiindca; caci; incat; desi; deoarece; intrucat”.

2) Locutiuni conjunctionale; exemple:”din cauza ca; din pricina ca; cu scopul sa; pentru ca sa; pana ce; dupa ce; din moment ce; cu toate ca; macar ca; macar sa”.

Parti de vorbire cu valoare de relatie in fraza. Acestea au functie sintactica in propozitie pe care o introduce si din care fac parte:

1) Pronume si adjective pronominale relative; exemple:”cine; care; ce; cat; cata; cati; cate; cel ce; ceea ce; cei ce; cele ce”.
2) Pronume si adjective pronominale nehotarate; exemple:”oricine; orisicine; oricare; orisicare; orice; orisice; oricat; oricati; oricata; oricate”.
3) adverbe relative (uneori insotite de prepozitii); exemple:”unde; cand; cum; incotro”.
4) adverbe nehotarate; exemple:”oricum; orisicum; oricand; orisicand; oriunde; orisiunde”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.