Fenoli monohidroxilici

Trimis la data: 2003-06-07
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.34 / 10
Downloads: 8387
Autor: Paula Dinu
Dimensiune: 780kb
Voturi: 451
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fenoli monohidroxilici
Fenolii dau coloraţii cu soluţii, în apă sau alcool, diluate, de clorură ferică. Fenolul se colorează în violet, iar crezolii în albastru. Produsele colorate sunt probabil fenoxizi de fier, ce dau stări excitate cu electroni delocalizaţi la atomul de fier şi sistemul nesaturat, care absorb în vizibil.
Fenoli monohidroxilici
Fenolul a fost izolat în 1837 din gudroanele rezultate la distilarea cărbunilor, de către Runge. Astăzi se mai obţine din gudroane, dar, în cantităţi mari şi prin sinteză. Este un produs incolor, solid, cristalizat sub formă de ace, cu miros specific. În contact cu aerul devine roşiatic datorită oxidării.

Este toxic, în contact cu pielea produce arsuri. Se foloseşte în cantităţi mari la obţinerea fenoplastelor (prin condensare cu aldehidă formică), a policaprolactamei a unor coloranţi şi medicamente (acid acetil salicilic).

Fenoli monohidroxilici
Crezolii (o-, m- şi p-metilfenolii) se separă tot din gudroane. Au acţiune bactericidă mai puternică decât fenolul, de aceea se folosesc ca antiseptici mai ales sub formă de emulsie cu o soluţie de săpun în apă. Acţiunea bactericidă creşte la alchilfenoli cu creşterea lungimii catenei atingând un maxim pentru C5 după care scade din nou cu creşterea numărului de atomi de carbon din catenă.

Fenoli monohidroxilici
Alfa-Naftolul şi beta-naftolul se găsesc, de asemenea, în gudroanele rezultate la carbonizarea cărbunilor. Sunt foarte puţin solubili în apă dar se dizolvă în alcool şi eter etilic.

Suma energiilor de conjugare ale celor două inele benzenice stabilizate de conjugarea cu grupa carbonil, din molecula antronei este cu puţin mai mare decât energia de conjugare a inelului antracenic. Antranolul poate fi considerat ca forma enolică a antronei. Nucleul antranolic se găseşte în constituţia unor compuşi naturali (cu acţiune purgativă).

Valorile constantelor de aciditate depind de poziţia şi numărul grupelor nitro din molecula fenolului.Fenolii fac parte din puţinii compuşi aromatici, care având reactivitate ridicată pot suferi atacul electrofil al ionului de nitrozoniu, NO , cu formarea de nitrozofenoli.

Sulfonarea fenolului cu acid sulfuric concentrat conduce la acid o- sau p-fenolsulfonic, în funcţie de temperatură.Formarea izomerului orto în proporţie mai mare la temperatură joasă se datorează vitezei mai mari de formare a sa, iar formarea izomerului para în proporţie mai mare la temperatură mai ridicată, când se poate atinge uşor echilibrul între cei doi izomeri, se datorează stabilităţii sale mai mari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.