Fenolii

Trimis la data: 2013-03-16 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Paladi Ana-Maria Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fenolii sunt compusi in care grupa functionala -oh este legata de un atom de carbon apartinand unui nucleu aromatic. Numele fenolilor se formeaza prin adaugarea prefixului hidroxi- la numele hidrocarburii aromatice(iupac)sau prin adaugarea sufixului -ol la radacina numelui hidrocarburii, el face parte din grupa fenolilolor.Derivatii fenolilor au denumiri asemanatoare , avind la baza cuvintul " fenol" , precedat de pozitia si numele grupei functionale . Metilfenolii sint denumiti mai fregvent o-, m-, sau p- cresoli.

Fenolul a fost izolat in 1837 din gudroanele rezultate la distilarea carbunilor, de catre Runge. Astazi se mai obtine din gudroane, dar, in cantitati mari si prin sinteza. Este un produs incolor, solid, cristalizat sub forma de ace, cu miros specific. In contact cu aerul devine rosiatic datorita oxidarii. Este toxic, in contact cu pielea produce arsuri. Se foloseste in cantitati mari la obtinerea fenoplastelor (prin condensare cu aldehida formica), a policaprolactamei a unor coloranti si medicamente (acid acetil salicilic).

Crezolii (o-, m- si p-metilfenolii) se separa tot din gudroane. Au actiune bactericida mai puternica decat fenolul, de aceea se folosesc ca antiseptici mai ales sub forma de emulsie cu o solutie de sapun in apa. Actiunea bactericida creste la alchilfenoli cu cresterea lungimii catenei atingand un maxim pentru C5 dupa care scade din nou cu cresterea numarului de atomi de carbon din catena. -Naftolul si -naftolul se gasesc, de asemenea, in gudroanele rezultate la carbonizarea carbunilor. Sunt foarte putin solubili in apa dar se dizolva in alcool si eter etilic.

Naftolii sunt folositi ca intermediari in industria colorantilor si de aceea se obtin si prin sinteza:-Naftolul prin hidroliza in mediu de acid sulfuric a -naftilaminei: Dintre izomeri numai si sunt fenoli. Mezo-hidroxiantracenul, in solutie se gaseste in echilibru cu forma corespunzatoare cetonica, antrona:Suma energiilor de conjugare ale celor doua inele benzenice stabilizate de conjugarea cu grupa carbonil, din molecula antronei este cu putin mai mare decat energia de conjugare a inelului antracenic.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.