Fenolii monohidroxilici

Trimis la data: 2011-10-10 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 1381
Autor: Ionescu cristina Dimensiune: 92kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fenolii au o grupare hidroxil legata direct de un inel aromatic. Ei sunt denumiti dupa cel mai simplu reprezentant al clasei fenolul. Metifenolii sunt denumiti crezoli iar dimetifenolii xilenoli.Cantitati importante de fenoli, crezoli (o-, m- si p-metifenoli) si xilenoli (dimetifenoli) se separa din gudroanele rezultate la distilarea uscata a carbunilor. Pentru aceasta, fractiile din gudroane sunt tratate cu solutii de hidroxid de sodiu, iar solutiile de fenoxizi de sodiu separate de hidrocarburi cu care nu sunt miscibile. Fenolii sunt apoi precipitati prin tratare cu acid sulfuric si purificati prin distilare.

Fenoxidul de sodiu rezultat este tratat cu un acid mai puternic decat fenolul (pentru a-l deplasa pe acesta din combinatii), acidul sulfuros. Rezulta pe langa fenol, bisulfit de sodiu care este folosit la transformarea acidului benzensulfonic in sare de sodiu si eliberarea de acid sulfuros care este refolsit.Fenolii au un caracter acid mai pronuntat decat alcoolii (KA = 1,0 .

10-10 pentru fenol), dar raman acizi mai slabi decat acidul carbonic si hidrogenul sulfurat. Pe de alta parte, fenolul are o energie de stabilizare de 40 kcal/mol, mai mare decat a benzenului, 36 kcal/mol, diferenta datorandu-se delocalizarii unei perechi de electroni de la oxigen spre nucleul aromatic; acest fapt se poate reprezenta prin existenta structurilor de rezonanta.Tendinta ionului fenoxid de a se combina cu protonul este micsorata si de aceea ionul fenoxid este o baza mai slaba decat ionul ciclohexanoid.

Reactiile grupei hidroxil OH, cu ruperea legaturii O - H si formarea unei noi legaturi O - C sunt similare cu ale alcoolilor. Se pot obtine esteri prin reactie cu anhidridele sau clorurile acizilor carboxilici eteri prin reactia fenoxizilor alcalini cu compusi halogenati, esteri sulfurici sau sulfati dupa mecanisme de reactie SN2 sau eteri folosind dizometanul.Fenolii avand caracter acid reactioneaza usor cu diazometanul CH2=N = N dand metoxiderivati.

Mersul reactiei fenoxizilor alcalini cu derivatii halogenati depinde de natura solventilor folositi. De exemplu, cu halogenurile de alil in solventi polari ca acetona, rezulta fenil alil eterul, in timp ce in solventi nepolari ca benzenul se formeaza preferential o-alilfenolul.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.