Fenomene Psiho Sociologice

Trimis la data: 2009-08-05
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.77 / 10
Downloads: 16
Autor: Razvan
Dimensiune: 9kb
Voturi: 16
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cunostintele privind fenomenele psiho–sociale ce pot surveni în conditiile
mediului privativ sunt necesare, deoarece institutia specializata în executarea sanctiunilor privative de libertate se deosebeste prin profilul sau psiho-social de oricare alta institutie sau grupare organizata de oameni.
Venirea individului în penitenciar nu este urmarea unui act propriu de viata sau a unei obligatii cetatenesti (cum este cazul internarii într-un spital sau efectuarea stagiului militar), ci reprezinta o forma de sanctionare aplicata de societate individului care s-a abatut de la normele ei morale si juridice.

Odata cu intrarea în penitenciar individul resimte, într-o masura mai mare sau mai mica, în functie de vârsta, de structura sa psihologica, de maturizarea sociala si de nivelul de cultura, efectul privarii de libertate si reactioneaza într-un mod personal la aceasta noua situatie.

Socul depunerii (încarcerarii)
Privarea de libertate implica mai multe forme, iar din punct de vedere calitativ da nastere unui fenomen deosebit si anume socul încarcerarii. Acest lucru determina o gama complexa de framântari psihice si psihosociale, începând cu criza de detentie manifestata de la închiderea în carapacea tacerii pâna la comportamente agresive si autoagresive (sinucideri, autoflagelari).

În comparatie cu starile accidentale de izolare, privarea de libertate în sistemul detentiei, are drept consecinta absolut specifica, înlaturarea simbolurilor exterioare ale personalitatii prin obligativitatea purtarii uniformei de detinut care standardizeaza modul de viata si estompeaza pâna la anulare diferentele individuale. Socul depunerii se manifesta si prin restrângerea libertatilor individuale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.