Fenomene de transfer

Trimis la data: 2014-01-30 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 61 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alinapandaru Dimensiune: 1106kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sa se realizeze un studiu comparativ, in ceea ce priveste transferul de caldura si calculul de dimensionare, intre un schimbator cu placi si un schimbator de caldura multitubular fascicular .

In cadrul acestui poiect, am inceput cu o parte de teorie pentru a intelege mecanismele de functionare a schimbatoarelor de caldura, precum si a instalatiilor folosite in industria laptelui, pentru pasteurizarea laptelui.Proiectul este structurat pe sase capitole, fiecare capitol reprezentand o etapa bine definita .Prin realizarea acestui proiect, am incercat sa facem o comparatie intre un schimbator de caldura multitubular fascicular si un schimbator de caldura cu placi.

O exploatare industriala normala a oricarui schimbator de caldura urmareste in primul rand mentinerea regimului termic optim. Prin regim termic optim se intelege regimul in care sunt satisfacute toate cerintele procesului tehnologic, cu un consum cat mai redus de agent termic. Intr-un asemenea aparat, regimul tehnologic si regimul termic trebuie sa fie in stransa legatura.Atat schimbatorul de caldura multiubular, cat si cel cu placi pot fi executate relativ usor, dar intre acestea exista si cateve diferente, si anume :

-schimbatorul de cadura multitubular nu are viteza mare la trecerea fluidelor prin tevi si intre tevi, pe cand la schimbatorul cu placi, aceasta viteza este mare;
-tevile schimbatorului de caldura multitubular se curata simplu, insa la schimbatorul cu placi, aceasta curatare se face mai greu;
-accesibilitatea pentru curatire este mai redusa la schimbatorul multitubular decat la cel cu placi, iar suprafata de incalzire pe unitate de volum este de 15-40 m2/m3(la cel multitubular), fata de 50-220 m2/m3 (la cel cu placi).

Din aceste motive, enumerate mai sus, putem spune ca schimbatorul de caldura cu placi este mai bun si mai avantajos fata de schimbatorul de caldura multitubular.Pentru pasteurizarea laptelui am ales instalatia de pasteurizare tip APV Pasilac, deoarece aceasta indeplineste cel mai bine cerintele.Tema individuala este: " Schimbatoare de caldura - tipul constructiv , intretinerea si reparatia schimbatoarelor de caldura acestora. ".

Temperatura si timpul de pasteurizare sunt principalii factori care influenteaza eficienta procesului. In alegerea valorilor acestor doi parametri, trebuie sa se faca un compromis optim intre distrugerea microflorei si minimizarea efectelor secundare nedorite. Laptele nu poate fi considerat bun pentru consum decat dupa distrugerea totala a bacilului tuberculozei care se poate realiza prin incalzirea laptelui prin doua moduri diferite: la temperatura de 620C, timp de 6 minute, urmata de o racire brusca la 40C, sau la temperatura de 720C, timp de 8-12 secunde, urmata deasemenea de o racire brusca la 40C.

In cazul incarcaturii microbiene anormal de mare, se recurge la o pasteurizare realizata la o temperatura cuprinsa intre 90-920C, timp de 20 de secunde sau chiar o perioada mai lunga, in unele cazuri. Marirea valorilor paramerilor de pasteurizare are drept consecinta doua efecte defavorabile:
-marirea rezistentei termice la anumite microorganisme;
-modificarea structurii anumitor proteine.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.