Fenomene de transport prin membrana celulara

Trimis la data: 2008-12-23 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 223
Autor: Madalin Ene Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Membrana (7,5 nm) - ansamblu de structuri supramoleculare aflat la periferia celulei (sau a organitelor celulare) care separa mediul intern de cel extern (celular de interstitial) si care indeplineste diferite functii legate in special de procese metabolice fundamentale. Membranele vii au proprietatile de semipermeabilitate si selectivitate. Datorita acestor proprietati ele nu reprezinta simple bariere care separa 2 medii cu proprietati diferite, ci structuri active care asigura:

Actualmente se accepta ca, in general, structura membranei celulare este cea descrisa de modelul mozaicului fluid proteolipidic al lui Nicholson si Singer (1972). Conform acesui model, membrana este formata dintr-un bistrat lipidic, in care sunt inserate proteine si glicoproteine (fig.) Bistratul lipidic este constituit in special din fosfolipide (fosfatidilcolina, fosfatidilserina, fosfatidilinositol etc.) dar sunt prezente si sfingolipide, glicolipide si colesterol.

Lipidele membranare sunt: Fosfogliceride (fosfolipide)(compuse din acizi grasi, glicerol, fosfat, alcool)(au un cap polar si doua cozi hidrofobe) - reprezinta constituentul major al bistratului lipidic membranar Capetele polare pot fi : acid fosfatidic- PA, fosfatidilglicerol - PG, fosfatidiletanolamina - PE, fosfatidilcolina - PC, fosfatidilserina - PS, fosfatidilinositol - PI.

Sfingolipide (glicosfingolipide - GS-capul polar contine zaharuri, sfingomieline- SM- au capete polare fosforilcolina sau fosfoetanolamine)) (sfingozina - in 11311p1520l locuieste glicerolul si un lant hidrofob din cazul fosfogliceridelor)Colesterol:Glicolipide
Insule de colesterol cu sfingilipide formeaza faze separate - rafturi lipdice- mai ordonate, contin proteine transmembranare si proteine periferice pe partea extracelulara. Se afla pe monostratul extracelular.

Moleculele lipidice sunt amfifile. Ele au un cap polar (extremitate polara) si o extremitate hidrofoba (doua lanturi de hidrocarburi - cozi hidrofobe). Moleculele de acest tip se organizeaza spontan, pe baza principiului de minimizare a energiei potentiale, astfel incat cozile lor hidrofobe sa evite contactul cu apa. Ele realizeaza:structuri micelare;bistraturi (vezicule membranare sau membrane plane)(fig.)
In acest fel, intre cozile hidrofobe iau nastere legaturi hidrofobe, iar capetele polare sunt expuse mediului apos.

Bistratul lipidic este o structura dinamica, prezentand fluiditate: moleculele lipidice executa miscari de translatie si rotatie. De exemplu:translatie in stratul in care se afla (difuzie laterala)
rotatie in jurul propriei axe;basculare dintr-un monostrat in celalalt
- flexie (indoire) (fig.)Proteinele membranare, in functie de modul in care se insereaza in membrane sunt:

a) - proteine intrinseci (integrale) - traverseaza membrana celulara o data (glicoforina) sau de mai multe ori (exemplu - proteinele transportoare, pompe ionice constituite din mai multe a -helixuri, enzime, receptori, canale ionice)b)- proteine extrinseci (periferice) - patrund in membrana pe o anumita distanta, pe una din cele doua fete, sau sunt atasate la suprafata membranei (receptorii membranari, proteine cu rol imunologic etc.).

Ele pot participa la reactii enzimatice si semnalizare celulara, intra in componenta scheletului membranar de la suprafata citoplasmatica a celulei, asigura legatura cu citoscheletul). Membrana celulara se sprijina pe un citoschelet alcatuit din proteine fibrilare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.