Fenomenul Indigo

Trimis la data: 2010-06-25
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristiana Cernea
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dificultatile erau ciudate, deoarece reprezentau o relatie dintre adult si copil care era neasteptata si aparent atipica fata de ce experimentase generatia noastra. Am ignorat acest subiect, pana cand am inceput sa auzim de el de la profesionistii care se ocupa, in mod special, de copii. Si ei vorbeau despre provocari similare. Multi erau exasperati si la capatul puterilor. Educatori din toata tara - dintre care unii lucrau in acest domeniu de peste treizeci de ani - ne relatau acelasi gen de povesti despre cat de diferiti sunt copiii de acum. Apoi, am observat ceva ingrozitor. Cand aceste "noi" probleme au devenit acute, exista o tendinta generala ca ele sa fie rezolvate prin administrare legala de medicamente.
1. Acesta nu este un fenomen american. Autorii, personal, l-au observat pe trei continente.
2. El pare sa depaseasca mult barierele culturale (incluzand popoare care vorbesc limbi diferite).
3. Nu i s-a dat atentia cuvenita, datorita faptului ca este prea "straniu" pentru a fi luat in considerare in cadrul paradigmei psihologiei umane, care se limiteaza la a privi omenirea ca pe un model static, neschimbator. Ca regula, societatea tinde sa creada in evolutie - dar privita doar prin prisma trecutului. Gandul ca am putea avea o noua constiinta umana care soseste acum, cu incetul, pe planeta - manifestata prin copiii nostri - depaseste gandirea conservatoare bine stabilita.

4. Fenomenul este in crestere - apar din ce in ce mai multe informatii in acest sens.
5. A aparut de suficient de mult timp, pentru ca multi profesionisti sa fie obligati sa-l observe.
6. Exista unele raspunsuri incipiente la aceste provocari.
Talentati sau cu probleme
Dr. doreen Virtue

Stim ca acesti Copii Indigo se nasc cu daruri de la Dumnezeu. Multi sunt filosofi innascuti, care se gandesc la sensul vietii si cum sa salveze planeta. Ei sunt savanti, inventatori si artisti talentati innascuti. Totusi, societatea noastra, construita pe vechea energie, inabusa darurile Copiilor Indigo.

Multi copii talentati sunt luati, din greseala, drept "inapoiati", dupa cum semnaleaza Fundatia Nationala pentru Copiii Talentati si Creatori - o organizatie non-profit, al carei obiectiv principal este sa gaseasca si sa ajute acesti copii speciali. Dupa cum spun conductorii acestei organizatii: "Multi copii talentati sunt distrusi de sistemul de educatie publica. Multi copii talentati sunt diagnosticati, in mod fals, cu Sindromul Atentiei Deficitare Hiperactive (SADH). Si multi parinti nu sunt constienti ca si copilul lor ar putea fi talentat, in mod potential."

Ei fac o lista a urmatoarelor caracteristici, pentru a va ajuta sa aflati daca si copilul dumneavoastra este talentat:

- are o sensibilitate deosebita;
- are o energie excesiva;
- se plictiseste usor - poate parea ca nu se poate concentra mult timp;
- necesita in jurul lui prezenta unor adulti stabili emotional si pe care sa se poata baza;
- se opune autoritatii, daca nu are o indrumare corecta;
- are moduri preferate de a invata - in special la matematica si lectura;

- poate deveni usor frustrat - deoarece are idei marete, dar nu are resursele sau oamenii care sa-l ajute sa concretizeze aceste proiecte;
- invata de pe pozitia celui care vrea sa exploreze, opunand rezistenta ideii de a memora in mod mecanic, sau de a ramane un simplu auditor;
- nu poate sta nemiscat, decat daca e absorbit de ceva interesant;
- e foarte milos; are multe frici - cum ar fi frica de moarte si de a-i pierde pe cei dragi;
- daca esueaza de timpuriu, el poate renunta si poate avea blocaje de invatare permanente.

Mie imi suna ca o descriere a unui Copil Indigo - voua nu? Organizatia ajunge la aceleasi concluzii ca si noi: "copiii talentati se pot retrage in ei insisi, atunci cand se simt amenintati sau indepartati si, pentru a��a se integra', isi sacrifica creativitatea". Multi copii pe care ii testam au un IQ mare, dar au si creativitatea blocata."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.