Ferigiile

Trimis la data: 2014-01-23
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 8.03 / 10
Downloads: 0
Autor: cont_de_unica_folosinta
Dimensiune: 2070kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ferigile sunt cormofite. Aceasta inseamna ca au organe vegetative adevarate (radacina, tulpina, frunze). Ferigile sunt raspandite in general in locurile umede si umbroase. Ele stau la baza evolutiei plantelor terestre.Se cunosc peste 20000 specii de ferigi, clasificate in aproximativ 300 genuri.
Depind in functie de zona de pe glob: in zonele temperate sunt ferigi erbacee, ce pot atinge uneori talia de 1 m, iar in zonele tropicale si ecutoriale predomina ferigile lemnoase, arborescente.Au cunoscut o mare raspandire si dezvoltare in perioada carbonifera (paduri de ferigi uriase).

La ferigi apar cele mai simple vase conducatoare lemnoase (traheide) si liberiene, de unde si denumirea de criptogame (grup mare de plante inferioare, lipsite de flori, care au drept caracteristica inmultirea prin spori) vasculare. Traiheidele au peretii lignificati, avand si rol de sustinere a plantei, si reprezinta un character de adaptare la viata de uscat. Ferigile au pereti despartitori si de aceea, circulatia este lenta. Au toate tipurile de tesuturi vegetale adevarate.

Ferigile sunt primele plante cormofite care au:radacina,tulpina,frunza. Ferigile fac parte din increngatura plantelor vasculare, cunoscuta sub numele Pterydophyta, increngatura care are urmatoarele subdiviziuni principale: genul Psilophyatae, genul Lycopodiatae, clasa Equisetatae si clasa Filicatae. Spre deosebire de muschi, ele au vase lemnoase si vase liberiene, radacina, tulpina si frunze, la fel ca celelate plante vasculare. Fergile se reproduc prin spori si nu au nici seminte, si nici flori.

Ele difera de licofite (Lycophytes, Lycopodiophyta, Lycopodes) - cea mai veche diviziune a regnului Plantae, pe scara evolutiva, si care include cele mai primitive plante vasculare existente precum Lycopodium, Phylloglosum, Huprzia etc. - prin aceea ca au frunze adevarate, dar si de plantele cu seminte (gimnosperme si angiospeme) prin modul lor de reproducere, lipsindu-le florile si semintele.

De departe, cel mai mare grup este cel al ferigilor leptsporangiate, adica al ferigilor al caror sporange se dezvolta dintr-o singura celula epidermica; acestea se deosebesc de eusporangiate la care sacul cu spori se formeaza dintr-un grup de celule. Sporangii, in mod obisnuit, sunt acoperiti cu un solz numit indusium (pelicula de tesut) - care poate acoperi intregul sorus (o aglomerare de sporangii) -, dar care poate fi, de asemenea, sever redus. Multe ferigi leptosporangiate au un inel in jurul sporangelui care elibereaza sporii.Cele mai multe familii existente de ferigi sunt leptosporangiate (de exemplu, Dryopteridaceae, Cyatheaceae, Polypodiaceae, Athyraceae, Onocleaceae, Lomariopsidaceae, Tectariaceae).

Inmultirea este asexuata prin spori si sexuata prin celula-ou.Vara pe dosul frunzelor se vad niste umflaturi numite sori,in care sun grupati mai multi sporangi cu spori.Spori maturi sunt eliberati si dusi de vant. In cazul in care vor ateriza pe un sol umed si afanat,ei vor da nastere unor plante de mici dimensiuni, verzi, numite protali (lama verde de forma unei frunze, rezultata din germinarea sporilor de criptogame vasculare).

Protalul este capabil sa traiasca independent datorita rizoizilor cu care absoarbe apa si sarurile minerale. Pe protal se formeaza organe cu celule sexuate barbatesti(care au flageli)si organe cu celule femeiesti.In urma fecundatiei va rezulta celula-ou din care se va forma noua planta,iar protalul va muri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.