Ferma mixta

Trimis la data: 2012-02-08
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 129
Nota: 8.15 / 10
Downloads: 279
Autor: Crina Mirela
Dimensiune: 1333kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In Uniunea Europeana ferma medie este de aproximativ 50 ha. Acesta este motivul pentru care specialistii consultanti au realizat un proiect model care sa vina in sprijinul persoanelor interesate in realizarea unei productii de origine animala competitive.Avantajul imbinarii a doua tipuri de activitati rezida din faptul ca fermierul isi valorifica productia vegetala in ferma de crestere a animalelor, economisind taxa pe valoarea adaugata si adaosul comercial (care ar fi fost adaugat la pretul de productie al furajului destinat alimentatiei animalelor), determinand reducerea costului de productie la produsele de origine animala.
Zonarea culturilor si a soiurilor:Cerintele biologice ale orzului sunt asigurate in mai multe din zonele agricole ale tarii noastre. Productiile cele mai bune se obtin pe solurile normale, bine drenate si cu o buna capacitate de retinere a apei. Rezistenta mai redusa la ger limiteaza aria de cultura a orzului, astfel:zona foarte favorabila cuprinde terenurile de campie cum sunt cele din Campia de vest a tarii, sudul Campiei Romane, precum si partea de est a Baraganului si cea de sud a Dobrogei;

zona favorabila cuprinde aproape in intregime Campia Transilvaniei si PodisulTarnavelor si intreaga zona a solurilor aluvionare podzolice si brune din zona dealurilor din vestul si sudul tarii;zona mai putin favorabila cuprinde solurile nisipoase din sudul Olteniei si nord-vestul tarii, sau cele cu exces de umiditate din vestul tarii, nord-estul Moldovei ca si cele puternic acide sau erodate din Moldova si nordul Dobrogei, regiuni supuse adesea unor temperaturi minime.

Amplasarea culturii:Orzul de toamna este o cultura cu cerinte ridicate fata de planta premergatoare. Cele mai bune premergatoare pentru orz sunt: leguminoasele anuale si perene, inul, rapita; bune premergatoare: floarea-soarelui, soiurile timpurii de soia si cartofii; medii: hibrizii timpurii de porumb, soiurile tarzii de cartof, sfecla de zahar recoltata pana la 10 septembrie.

Contraindicate ca plante premergatoare sunt: orzul si orzoaica de toamna sau primavara chiar in anul I de cultura, suprafetele de porumb tratate cu erbicide triazinice, precum si o serie de culturi recoltate tarziu, care nu permit semanatul in epoca optima. Se va evita amplasarea orzului in solele infestate cu daunatori de sol si boli criptogamice.

Aplicarea ingrasamintelor si amendamentelor Aplicarea ingrasamintelor organice, chimice si a amendamentelor calcaroase se face pe baza cartarii agrochimice si in functie de planta premergatoare, fertilizarea aplicata anterior, gradul de aprovizionare cu apa si productia prevazuta, in vederea atingerii unui nivel ridicat de eficienta. Fertilizarea organica se recomanda la cultura premergatoare.

La aplicarea ingrasamintelor in cultura orzului trebuie respectate urmatoarele reguli: folosirea numai a ingrasamintelor usor solubile, indiferent daca orzul este de toamna sau de primavara; atat la orzul de primavara cat si la cel de toamna ingrasamintele fosfatice si potasice trebuie aplicate la aratura de baza; azotul trebuie administrat, pentru orzul de toamna, o parte inainte de semanat in functie de planta premergatoare, iar restul primavara, foarte timpuriu inainte de reluarea vegetatiei;

pentru orzul de primavara, azotul se administreaza in primavara, la lucrarile de pregatire a solului pentru semanat.Fertilizarea cu fosfor se face cu doze de 60-100 Kg P2O5/ha tinand cont de productia scontata, cantitatea de gunoi de grajd aplicata anterior si starea de aprovizionare cu fosfor a solului.Fertilizarea cu potasiu se recomanda pe solurile cu continutul in potasiu schimbabil mai mic de 150 (18 mg K2O la 100g sol) administrandu-se in doza de 40-60 Kg K2O/ha, inainte de aratura sau inainte de pregatirea patului germinativ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.