Fermele

Trimis la data: 2014-08-06
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorina_D
Dimensiune: 170kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din perspectiva ingineriei mediului in agricultura, sistemul agroalimentar
este privit ca un peisaj teritorial reprezentand exploatatii si intreprinderi agricole, in combinatie, sau nu, cu unitati de procesare alimentara si chiar de comercializare, precum si ferme si pensiuni agroturistice integrate, de sigur, in arealul natural aferent. Problema de fond care se ridica este legata de impactul de mediu pe care aceste elemente alcatuitoare ale sistemului (agroecosistemului) le au in dinamica peisajului respectiv.
Cunoscand structura agroecosistemelor si principiile functionale relevate de agroecologie, baza de pornire intr-o analiza legata de strategiile protectiei mediului nu poate face abstractie de cele trei fluxuri (adica, substanta, energie si informatie) omniprezente in aceste sisteme. In esenta, fluxul de substante (circulatia materiei) este sporit in agroecosisteme fata de ecosistemele naturale prin utilizarea d ingrasaminte chimice si atragerea in circuitele biogeochimice a pesticidelor.

Fluxul de energie in agroecosisteme a crescut inzecit prin introducerea energiei furnizate de combustibilii fosili si chiar nucleari, fata de energia solara initiala si travaliul animal si uman. Fluxul de informatie este tot mai concentrat pe masura industrializarii
agroecosistemelor. Pe langa informatiile genetice, cele ale structurii proprii ale ecosistemului, in agroecosisteme se vehiculeaza o uriasa cantitate de informatie de natura economica, sociala etc., in care se afla concentrate progresele stiintei si tehnologiei.

Agricultura moderna mecanizata si chimizata are doi factori limitativi
importanti de care trebuie sa tinem cont in strategiile de perspectiva privind folosirea chimicalelor: (a) culturile agricole, in functie de specie, poseda o capacitate definita de a absorbi si de a utiliza ingrasamintele chimice si (b) starpirea completa a daunatorilor este imposibila, iar marirea dozelor peste anumite concentratii nu are rezultatele scontate.

Rezultatul aspectelor mentionate este, pe langa cel dorit al cresterii
productivitatii, din pacate si unul nedorit, de poluare multipla, inclusiv de agresiune informationala. Depasirea limitelor echilibrului ecologic duce inevitabil la modificari esentiale ale insusirilor fizice, chimice si biologice ale biotopului si in primul rand ale solurilor, dar al apelor si aerului. Impactul negativ il regasim si la
nivelul biocenozelor. Beneficiarul final al lanturilor trofice, omul, are de suferit, drept pentru care ultimele decenii au impus revolutia verde.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.