Fertilizarea plantatiilor pomicole

Trimis la data: 2009-12-05 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 614
Autor: DINULET Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fertilizarea plantatiilor pomicole reprezinta o masura tehnologica de maxima importanta datorita unor considerente teoretice si practice dintre care amintim:
- productiile mari de 40-50 tone/ha si biomasa bogata nou formata anual presupun un consum mare, chiar exagerat de elemente minerale;
- pomii ocupa terenul o perioada indelungata de timp 20-60 ani si extrag unilateral elementele minerale conducand astfel la secatuirea solului in anumite elemente;

- perioada lunga de vegetatie, o absorbtie semnificativa chiar si in timpul iernii, in timp ce biomasa restituita solului este mica ca atare secatuirea acestuia in elemente minerale este eminenta;
- plantatiile pomicole li se rezerva terenuri mai putin fertile, in panta cu procese de spalare si de levigare destul de intense.

Printr-o fertilizare corespunzatoare si echilibrata se grabeste intrarea pomilor pe rod, productiile cresc de 2-10 ori, se prelungeste ciclul biologic, se valorifica din plin fotosinteza, creste rezistenta la ger, etc. Trebuie sa semnalam totusi ca, folosirea abuziva a ingrasamintelor indeosebi a celor chimice, polueaza apa, solul, fructele, scade calitatea productiei, durata ei de pastrare, vegetatia se prelungeste toamna tarziu, scade rezistenta la boli si daunatori.In plus, ingrasamintele sunt tot mai scumpe iar tehnica de administrare greoaie. Speciile pomicole au un consum specific destul de ridicat.In perioada de tinerete se consuma mai ales azot ( N), apoi pe langa azot sporeste consumul de fosfor ( P ) si potasiu ( K ). Consumul este foarte diferit in functie de specie, soi, portaltoi, sistemul de livada, productia planificata si de alti factori.

Pentru o tona de piersici se consuma: 10 kg N; 2 kg P2O5; 8 kg K2O;
Pentru o tona de mere se consuma : 3 kg N; 0,7 kg P2O5; 3,3 kg K2O;
Sistemul de livada influenteaza si mai semnificativ consumul.

Din datele de mai sus se constata ca, samburoasele au un consum specific mai mare decat semintoasele, iar din alte surse se stie ca arbustii fructiferi si capsunul au un consum mai mare.Astfel, coacaczul extrage anual aproximativ 50-63 kg N, 20-28 kg P2O5, 35-40 kg K2O, iar capsunul 156 kg N, 34,6 kg P2O5, 180 kg K2O.Din aceleasi date se constata ca, elementele cu consum maxim sun N si K. In ciclul biologic, consumul de elemente minerale se face cu intensitate foarte diferita.In primii ani absorbtia este mai lenta apoi pe masura realizarii sistemului radicular aceasta se intensifica.

In primii 2-5 ani, pana la intrarea in productie, elementul principal absorbit este azotul.Necesarul de azot este mare la toate speciile dar mai ales la nuc, mar, prun, piersic si cais. Dupa intrarea pe rod, consumul global creste considerabil, azotul ramane pe locul 1 sau 2 dar se intensifica necesarul de fosfor si potasiu. Dupa perioada de maxima productie, consumul scade mai intai ca urmare a descresterii productiilor, cat si a reducerii coronamentului. In ciclul anual absorbtia ionilor minerali se face cu intensitate diferita.O absorbtie lenta se desfasoara si in stare de repaus relativ.

In fenofaza diferentierii mugurilor de rod, un aport de azot este intotdeauna necesar pentru a sustine metabolismul celular foarte intens. In fenofaza de maturare a fructelor si a lemnului sunt necesare cantitati minime de azot dar mai mari de fosfor, potasiu, calciu, magneziu, zinc si alte microelemente. Speciile pomicole necesita soluri cu un grad mijlociu spre bun de aprovizionare in humus si elemente minerale. Ultimele cercetari arata insa ca, pentru livezilie superintensive solurile trebuie sa fie bine aprovizionate in elementele minerale si in forme accesibile pentru a se realiza rapid un volum productiv mare si productii ridicate constante.

Principalele metode de apreciere a gradului de fertilitate sunt:
- analiza agrotehnica a solului
- diagnoza foliara
- metoda experimentala
- metoda morfo-fiziologica.

Tipurile de ingrasaminte si dozele de aplicare sunt diferite in functie de felul livezii, zona de amplasare, fertilitatea terenului, regimul de precipitatii sau de irigare, productia prognozata, etc. Dozele mai depind de textura solului, posibilitatile economice, posibilitatile de administrare si numerosi alti factori. Nu putem recomanda doze universal valabile iar o diversificare in functie de variabilele enumerate ar fi imposibila. Ca regula generala, ingrasamintele se administreaza cu putin inainte de consumul maxim si in zona de maxima densitate a radacinilor.Gradul lent de solubilizare al unor sortimente de ingrasaminte si durata lunga de consum induc anumite modificari fata de alte plante. Ingrasamintele organice se administreaza toamna sau in tot cursul iernii si se incorporeaza prin aratura. Ingrasamintele verzi se incorporeaza cand biomasa a atins valoarea maxima.

Ingrasamintele cu azot se aplica de regula astfel: ¼ - 1/3 toamna, dar numai in anii cand nu se aplica gunoi de grajd; ½ - 1/3 primavara cu 15-20 zile inainte de inflorirea pomilor; 1/3 in luna iunie inainte de a declansa diferentierea mugurilor de rod. Ingrasamintele cu fosfor si potasiu se administreaza toamna in intregime sau ¾ odata cu gunoiul de grajd iar 1/3 in luna iunie la diferentierea mugurilor de rod. Momentul aplicarii ingrasamintelor este diferit in functie de textura solului, panta terenului, alti factori. Nu este excul ca in conditiile economiei de ingrasaminte acestea sa se fragmenteze in mai multe doze si sa se aplice in vegetatie in fazele de maxim consum, mai ales in solurile cu complex adsorbtiv slab. Ingrasamintele se pot aplica radicular si extraradicular pe frunze sau pe alte organe aeriene.Fertilizarea radiculara se poate face pe intreaga suprafata sau local pe zona radiculara.

Fertilizarea pe intreaga suprafata – se recomanda in livezile pe rod, unde sistemul radicular ocupa in intregime spatiul dintre randurile de pomi. Fertilizarea locala se face in zona de maxima densitate a radacinilor si se face prin numeroase procedee:
- administrarea in benzi de-a lungul randurilor, prin
aplicarea manuala, cu cultivatoare hranitoare sau alte procedee.
- fertilizarea locala sub protectia coroanelor, se recomanda
la livezile tinere sau pe rod din sistemul clasic, la pomii izolati si in alte cazuri.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.