Fibre de carbon - Stiinta si ingineria materialelor

Trimis la data: 2014-03-03
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: cvladut
Dimensiune: 4708kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fibrele de carbon cu rezistenta mare la tractiune sau cu modul ridicat reprezinta agentul de ranfosare predominant pentru obtinerea de materiale compozite de inalta performanta. In combinatie cu rasini poliesterice, epoxidice sau poliimidice, fibrele de carbon conduc la materiale compozite ce intrec, in ceea ce priveste rezistentele la tractiune, cele mai bune aliaje metalice. Ele poseda insa densitati mult mai mici decat aliajele metalice, ceea ce este foarte important pentru multiple aplicatii.

Referate similare:

In aceasta structura, distanta intre straturi este mult mai mare decat cea din cristalul ideal, si anume de 3,40 - 3,45 A, iar orientarea straturilor de grafit este mai mult sau mai putin paralela cu axa fibrei. In aceste conditii, rezistentele mecanice vor fi cu atat mai performante cu cat gradul de orientare a planurilor pe directia axei fibrei va fi mai mare. Acest lucru este evidentiat de faptul ca fibrele cu modulul foarte ridicat poseda cel mai avansat grad de orientare.

Datorita orientarii diferite a planurilor atomilor de carbon s-a incetatenit ca pentru fibrele cu un grad de orientare mai redus sa se foloseasca notiunea de "fibre de carbon", iar pentru cele cu inalta orientare a planurilor sa se foloseasca termenul de "fibre grafitice". Aceste doua tipuri de fibre se deosebesc foarte mult intre ele prin temperatura de obtinere, prin continutul de carbon si prin proprietatile mecanice.

Astfel, fibrele de carbon prezinta rezistenta ridicata la tractiune, in timp ce fibrele grafitice prezinta modul de elasticitate foarte ridicat.Termenul de fibre grafitice este utilizat pentru fibrele cu un continut de carbon de minimum 99%, in timp ce termenul de fibre de carbon este folosit pentru fibrele cu un continut de carbon de 80 - 95%.

Primele fibre de carbon au fost obtinute prin piroliza fibrelor celulozice naturale sau a celor regenerate, inca de la sfarsitul secolului al XVIII - lea de catre Thomas Edison si au fost utilizate ca filamente in lampile incandescente realizate de acesta. In perioada 1880 -1909 s-au dezvoltat multe cercetari si au fost inregistrate multe brevete care urmareau imbunatatirea calitatilor filamentelor incandescente, obtinute prin piroliza fibrelor celulozice. In jurul anul 1909 a fost descoperit filamentul incandescent de wolfram, fapt ce a condus la scaderea interesului pentru filamentele de carbon.

Cercetarile in acest domeniu au fost reluate abia la mijlocul anului 1950. Astfel, prin piroliza fibrelor celulozice in atmosfera inerta, la 1000 grade Celsius, Soltes si Abbott obtin fibre de carbon cu rezistenta la tractiune mai mare de 275 MPa. Ca urmare a cercetarilor intreprinse in 1959, Union Carbide Corporation incepe productia de fibre de carbon utilizand fibrele celulozice ca precursori.

In continuare, cercetarile au fost dezvoltate in directia gasirii conditiilor care sa permita obtinerea de fibre cu orientare preferential paralela a planurilor grafitice cu axa fibrei, in scopul maririi rezistentelor la tractiune si a modului de elasticitate. In 1965 s-a gasit ca prin conducerea tratamentului termic la temperaturi de peste 2500 grade Celsius, sub tensiune, se obtin cu orientarea preferential paralela a planurilor, pe directia axei fibrei, fapt ce se reflecta pozitiv in valorile modului de elasticitate la tractiune.

Pe aceasta baza, firma Union Carbide Corporation a obtinut fibrele de carbon Thornel 25 cu modulul de elasticitate la tractiune de 170 GPa si rezistenta la tractiune de 1270 MPa. Din 1970 aceeasi firma a inceput productia de fibre de carbon cu Thornel 75 cu modulul de elasticitate la tractiune de 520 GPa si rezistenta la tractiune de 2650 MPa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.