Fideiusiunea

Trimis la data: 2014-09-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: rozalia
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In cadrul raporturilor pe care le are cu un anumit creditor, debitorul poate sa garanteze indeplinirea obligatiilor care rezulta din aceste raporturi prin constituirea de garantii personale sau reale. In acest mod creditorul devine dintr-un creditor chirografar, comun, unul garantat special. El va avea sanse mai mari de a fi platit deoarece nu va mai veni in concurs cu ceilalti creditori asupra bunurilor urmarite, iar riscul insolvabilitatii debitorului se va limita.
Garantiile personale sunt fideiusiunea, garantiile autonome, precum si alte garantii anume prevazute de lege.
Fideiusiunea este contractul prin care o parte - fideiusorul - se obliga fata de cealalta parte, care este creditor intr-un alt raport obligational, sa execute obligatia debitorului din acel raport obligational (art. 2280 Cod civil).
Sunt necesare doua precizari:
-obligatia este executata de fideiusor doar daca debitorul nu o executa el insusi;

-fideiusorul executa obligatia fata de creditor fie cu titlu gratuit fie in schimbul unei remuneratii. Aceasta remuneratie poate fi platita fie de creditor, fie de debitor , fie de un tert deoarece textul de lege nu face nicio precizare in acest sens.
Fideiusiunea este o garantie personala in care fideiusorul raspunde cu patrimoniul sau pentru executarea obligatiei unui anumit debitor si difera de cautiunea reala unde fideiusorul nu garanteaza personal, ci prin constituirea unei garantii reale care poarta pe un bun ce ii apartine.

1.2.Caracterele juridice ale contractului de fideiusiune
Fideiusiunea este un contract special accesoriu, solemn, unilateral daca e gratuit sau bilateral, daca e oneros.
Fideiusiunea este un contract special numit, care are o reglementare juridica aparte in cuprinsul capitolului II (Fideiusiunea) din titlul X (Garantiile personale) al Codului civil, avand drept cauza juridica garantarea executarii datoriei altuia.

Caracterul sau accesoriu rezulta din faptul ca fideiusiunea nu este decat o garantie atasata unei creante care va fi principalul. De regula achitarea acestei creante de catre debitor va duce la stingerea fideiusiunii, astfel ca si in acest caz este valabila regula accesorium sequitur principalem.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.