Fidel Castro - biografia secreta

Trimis la data: 2010-11-08
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia Tunaru
Dimensiune: 25kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fidel Castro este astazi o legenda vie. Ultimul dintre dinozauri, a rezistat la putere peste jumatate de secol, supravietuind multor tentative de asasinare si comploturi internationale, ba chiar si prabusirii comunismului. S-au scris despre el mii de carti, au fost avansate sute de ipoteze si de teorii menite sa explice acest destin cu totul iesit din comun. Timp de decenii, americanii l-au prezentat drept pionul rusilor din America latina, un "cap de pod" al comunismului la poarta Statelor Unite. Mai putin cunoscut este, insa, faptul ca Moscova nu a fost deloc convinsa de "sinceritatea" convingerilor "marxiste" ale lui Castro. KGB-ul l-a suspectat, chiar, pe liderul de la Havana ca este, in realitate, o "cartita" a americanilor.
In noiembrie 1959, la Havana sosea corespondentul TASS (agentia sovietica de informatii) Aleksandr Ivanovici Alexeev. Era la mai putin de un an de la cucerirea puterii in Cuba de catre Fidel Castro si oamenii sai (decembrie 1958). Corespondentul TASS nu era, insa, un personaj obisnuit. Pe numele sau adevarat Aleksandr I. Sitov, jurnalistul avea o indelungata si plina de succese cariera in KGB. Ca ofiter sovietic de influenta, Sitov (alias Alexeev) utilizase mai multe identitati false in misiunile secrete din Franta (1946-1951), Olanda (1951-1954) si Argentina (1954-1958), dupa cum sustine John Barron in "KGB" (Corgi, Londra, 1974).

Sitov, care vorbea perfect spaniola, fusese trimis in Cuba in 1959 cu o misiune speciala: colectarea de informatii secrete privind biografia noului lider cubanez, Fidel Castro, pe care sovieticii il considerau atunci un fel de "cal troian" al americanilor, si a carui "Miscare" venise la putere in Cuba in urma unei operatiuni a CIA. In 1959, KGB-ul avea mai multe motive sa-l considere pe Fidel Castro un "agent de penetrare" sau o "cartita": un agent de influenta plantat cu abilitate de americani in blocul sovietic. Termenul "cartita" fusese introdus in romanele de spionaj de John Le Carre, apoi adoptat rapid de serviciile secrete.

Spre sfarsitul lui 1959, sovieticii aveau informatii disparate despre Fidel Castro, pe care doreau sa le verifice in Cuba. Directoratul 2 din KGB il considera pe Fidel Castro o "super-cartita", infiltrata cu abilitate de CIA in lagarul comunist (vezi si Thomas Powers, "The Man who kept the Secrets", New York, Pocket Books, 1979). Vadim Lestov, corespondentul "Pravda" la Havana si ofiter KGB - expulzat din Cuba in 1968 pentru participarea la o tentativa de rasturnare de la putere a lui Fidel Castro - relata ca in Cuba circula un banc politic: la televiziunea americana era anuntata aparitia unui foarte important lider politic; la ora anuntata apare Fidel Castro, care le spune telespectatorilor americani

"Hai sa va povestesc despre experienta mea de agent CIA in Cuba". Lestov sustinea ca Fidel Castro era un "experiment" al CIA, care incerca sa discrediteze astfel comunismul in America Latina. In romanul lui Juan Archocha, "Operation Viceversa" (Barcelona, Arcos Vergara, 1983), apare un agent CIA care incearca sa-i salveze lui Fidel Castro viata, urmarit de asasinii din KGB. Iar Carlos Franqui, un apropiat al lui Fidel Castro, scrie in "Family Portrait with Fidel" (New York, Random House, 1984):

"CIA, care apare public drept inamicul lui Fidel, i-a fost in realitate intotdeauna un aliat", comentand debarcarea nereusita a emigrantilor cubanezi de la Playa Giron ("Golful Porcilor"). Teroristul de dreapta Orlando Bosh, care a luptat impotriva lui Fidel Castro la mijlocul anilor '60, a avertizat mediile emigrantilor cubanezi din Florida sa nu se increada in afirmatiile CIA daca vor sa lupte contra lui Castro (vezi Taylor Branch, John Rothchild,
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.