Figura Ifigeniei in opera lui Euripide, Goeth si Mircea Eliade

Trimis la data: 2003-06-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 73
Nota: 7.64 / 10
Downloads: 20
Autor: Iuliana Antonescu
Dimensiune: 134kb
Voturi: 137
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
În zorii gândirii sale deductive, omenirea a creat lucruri cărora periodic ea li se adresează. Transmiterea lor s-a făcut printr-un instrument extrem de divers: semn, gest, rit, simbol, grai oral şi scriere. Alături de miturile existente, omenirea a compus de-a lungul istoriei o serie de alte mituri. Pe unele le-a uitat, pe altele le-a rememorat.
În zorii gândirii sale deductive, omenirea a creat lucruri cărora periodic ea li se adresează. Transmiterea lor s-a făcut printr-un instrument extrem de divers: semn, gest, rit, simbol, grai oral şi scriere. Alături de miturile existente, omenirea a compus de-a lungul istoriei o serie de alte mituri. Pe unele le-a uitat, pe altele le-a rememorat.

În aceste împrejurări, oamenii au simţit nevoia de a-şi redefini poziţia spirituală faţă de mitologie, faţă de ansamblul în sine al miturilor. Aceleiaşi agonii de redefinire a poziţiei faţă de mit i se circumscrie şi lucrarea de faţă, ce-şi ia drept argument major certitudinea că mitul a intrat de mult în circulaţia largă a culturii scrise. Mitul este cea mai veche stare culturală a minţii omeneşti şi astfel el acoperă, în modurile cele mai diferite, aproape toate formele ulterioare ale gândirii omeneşti.

Mitul a turnat în propria-i matrice fapte, evenimente şi fenomene reale, din spectacolul insolit şi enigmatic al lumii, dar care depăşeau puterea de înţelegere a spectatorului. Acest spectator era mai totdeauna victimă, beneficiar sau privitor implicat emoţional, nu şi fizic, în marginea enigmelor şi încifrărilor spectaculare ce vor fi avut loc.

În acest sens, o observaţie are dreptul să se impună cu titlu de axiomă: fantezia oamenilor, niciodată, în nici un timp, n-a fost şi nu este capabilă să născocească nimic de unde n-a fost şi nu este nimic. Omul nu putea să-şi imagineze ansamblul atâtor mistere şi enigme câte încorporează miturile, dacă n-ar fi avut un sprijin în cunoaşterea concretă a lumii înconjurătoare. În acest sens, primele dezvoltări epice asupra miturilor au fost elaborate într-un cadru mistic, generaţiile următoare sporind materia primordială a naraţiunii.

Incluse apoi într-un sistem încifrat cu valoare iniţiatică, aceste moşteniri au fost încorporate, o dată cu trecerea timpului, drept sistem de codificare de către religiile ce s-au organizat în jurul acestor mitologii. Organizarea ecleziastică ce a realizat dogmatizarea întregului corp mitologic sub formă de ritual, a constituit pasul următor. Prin faptul că miturile omenirii s-au format în anumite etape de tensiune psiho-socială, ele corespund într-o anumită măsură etapelor de modificare structurală a condiţiei umane.

2 George Călinescu, Estetica basmului, Bucureşti, Ed. pentru Literatură, 1965.
În capitolul (Oamenii şi zeii(, autorul elveţian arată că în patria lui Homer, Hesoid şi Eschil, credinţele religioase aveau rădăcini mitologice şi folclorice. (Mitologia greacă are aspectul încărcat şi stufos al unui folclor. În realitate este şi un folclor( 1. Aşadar străvechiul folclor a creat în epoca preliterară mituri, legende istorice, basme, cântece populare şi imnuri religioase.

A urmat apoi un proces de fuziune a acestora cu creaţia cultă, adică, după G. Călinescu 2, zestrea poetică a înfloritoarei civilizaţii egeene din mileniul al ll-lea î.e.n. ca de altfel şi legendele mitologice eline au un sâmbure de adevăr istoric.

Mit şi rit sunt expresiile complementare ale aceluiaşi destin, ritualul constituind aspectul liturgic al mitului, iar mitul însemnând realizarea unui destin de-a lungul unei istorii trăite. Dezvolr
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.