Figuri de stil

Trimis la data: 2013-04-15
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 7
Nota: 7.99 / 10
Downloads: 0
Autor: sorincena_steaua
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Repetitia consta in reluarea unui cuvant sau a unei expresii in diferite pozitii ale enuntului. La randul ei, poate aparea in forma de:
Anafora - care consta in repetarea unui cuvant sau a unei expresii in propozitie si a unor propozitii in fraza, pentru a accentua o anumita idee. Ex.: Era casa pe care si-o dorise din copilarie, casa pe care o visase de atatea ori, casa pe care de atatea ori o desenase, casa perfecta; casa pe care nu si-o putea insa permite.
Epifora - care consta in reluarea unui cuvant la sfarsitul unei propozitii sau a unei propozitii la sfarsit de fraza.
Ex.: In guvern se fura, in parlament se fura, in justitie se fura, pana si din Biserica se fura.Anadiploza - care consta in reluarea ultimei parti dintr-o propozitie in propozitia urmatoare.Ex.: Au napustit in biroul directorului angajatii, angajati care nu si-au primit salariile de trei luni.Antanaclaza - care permite realizarea unor jocuri de limbaj prin repetarea unui cuvant, figura de stil bazata pe polisemie si omonimie.

Ex.: In acesta problema ar trebui sa arate ca este mot si nu cu mot. Enumeratia Enumeratia consta in prezentarea succesiva a unor fapte sau aspecte. Relatia ce se stabileste intre termenii enumerarii este una de coordonare. Enumerarea poate fi intalnita sub forma de:Polisident - enumeratie in care elementele enuntului sunt legate prin conjunctii.
Ex.: Nici nu mai vrea sa locuiasca impreuna cu parintii, nici singura nu vrea sa stea.Epimona - consta in utilizarea in mod excesiv a conjunctiilor coordonatoare.

Ex.: Fata asta este si inteligenta, si frumoasa, si harnica, si tot ce-ti poti dori.Aceasta metafora presupune o comparatia initiala: "luna ca o regina moarta a noptii", comparatie bazata pe doua similitudini: paloarea astrului si a unei fiinte moarte, unicitatea lunii pe cerul noptii si prezenta ei dominanta fata de celelalte corpuri ceresti, insusi care apare si in alte poezii ale lui M. Eminescu. De exemplu, in Scrisoarea I: Luna tu, stapan-a marii, pe a lumii bolta luneci.

In cazul imaginii artistice din poezia Melancolie, comparatia apare prescurtata, in lipsa adverbului de comparatie (cu valoare de prepozitie) ca si a termenului luna, in acest mod realizandu-se concentrarea prin metafora, care confera o expresivitate sporita textului poetic. Contextul ne ajuta sa intuim primul termen al presupusei comparatii chiar in absenta lui, ceea ce demonstreaza ca, in intelegerea metaforei, nu putem face abstractie de suportul contextului.
Metafora este o figura de stil esentiala, intrucat ea sta la baza altor figuri, cum sunt personificarea, alegoria, metonimia, sinecdoca, epitetul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.