Figuri stilistice in presa

Trimis la data: 2015-06-15
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Costi_O
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
- Mihaela Mancas, , considera rima o figura de sunet.
- "o potrivire muzicala, eufonica, a sunetelor de la sfarsitul a doua sau mai multe versuri, incepand cu ultima vocala accentuata" .
- rima se incadreaza intre figurile fonologice alaturi de aliteratie, asonanta, armonii imitative, simbolism fonetic, onomatopee, sincopa, afereza, apocopa, proteza etc.
- din perspectiva formei, reprezinta operatia care altereaza expresia, continuitatea fonica sau grafica a mesajului.
- Gh. N. Dragomirescu atrage atentia, citandu-l pe Kuhner, ca elipsa nu inseamna atat omisiunea unui cuvant, ci mai degraba o exteriorizare a ideii cu minimum de mijloace verbale:
- la fel ca si asindetul, elipsa poate fi punctul de plecare in analiza semnificatiilor simbolice.
- daca elipsa este privita ca "o figura de constructie prin sustragere" in presa este eliminat, de obicei, verbul.

2.3. Figuri relationale - Inversiunea
pentru a pune in evidenta simboluri sau pentru a crea alte valori expresiva, se schimba ordinea obisnuita a cuvintelor in cadrul enuntului afectand topica acestuia.
- se poate conchide ca rolul inversiunii este un "mise en relief" cu implicatii stilistice si cu reverberatii in toata structura textului.
aici se incadreaza folosirea invocatiei retorice si a interogatiilor retorice care, formuland intrebari, exprima indignare, indoiala, nemultumire, ironie, sarcasm.

3. FIGURI SEMANTICE

- la nivel semantic atrag atentia in special figurile analogiei cu precadere epitetul, comparatia, personificarea si metafora.
- la nivelul metaforei se analizeaza metafora propriu-zisa, categoria catacrezei, iar apoi extinderea metaforei si construirea alegoriei.
- o atentie aparte este acordata simbolului.
- alte figuri de stil (hiperbola, litota, metonimie, sinecdoca, etc.) sunt amintite pe scurt fiindca nu au aceeasi pondere.

- comentariul nu se opreste asupra antitezei, considerandu-se ca rolul ei a fost semnalat la prezentarea nivelului lexical, mai ales prin evidentierea valorii stilistice a antonimelor
- fara a i se dedica un capitol special se face frecvent trimiterea la ironie, care, fiind o problema de atitudine, este mereu prezenta si cunoaste nuante diferite, de la ironie nevinovata la sarcasm (vezi stilul din Academia Catavencu).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.