Fiind baiet paduri cutreieram de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-09-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia " Fiind Baiet...'' este scrisa in anul 1978 si publicata postum surprinzand un episod sin adolescenta eului poetic. Se incadreaza in romantism prin teme, motive literare si atitudine poetica.
Discursul eului poetic este la persoana I, marca a subiectivitatii, iar verbele sunt la timpuri trecute, dovada a unor intamplari deja petrecute.
Poezia este o sinteza a temelor eminesciene:
Tabloul descriptiv este realizat printr-o acumulare a detaliilor avand rolul de a accentua lentoarea miscarilor. Apar elemente specifice cadrului eminescian: codrul, izvorul, luna, teiul, campul.
Intr-o natura paradisiaca, adolescentul lipsit de griji si ocrotit de lumina lunii, divinitate astrala a noptii, se lasa cuprins de magia cantecului padurii intrand in lumea visului si a basmelor. Se creaza o atmosfera de pace propice visarii, in care imaginile auditive estompate par sa adanceasca linistea.

In a doua secventa luna declanseaza impresia de mister transformand cadrul intr-unul de basm.sub razele lunii campul pare cuprins de un val de argintie ceata, cerul devine stralucitor, iar apele par incendiateSunetul buciumului care se aude pe fundal nu perturba linistea, ci o adanceste. In felul acesta evenimentele poetice se preschimba intr-o poveste tipic romantica in care timpul real isi pierde taria, dimensiunile facand loc fantasticului.

Din tei iese " o nimfa a padurii '', o faptura de vis, de vraja al carei portret este surprins cu o acuratete halucinanta.
Frumusetea zanei este una tipica femeii eminesciene, fiind realizata printr-o condensare de epitete si comparatii: "ochii mari'', ''micul picior,, ''paru-i blond si moale ca matasea,, ''brumaz alb,, ''trupul ei cel alb,,. In ultima strofa, cititorul atent poate sesiza ca eul poetic insista asupra unicitatii experientei si asupra timpului evenimentului: "si, ah, era atata de frumoasa".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.