Fiinta si neantul-Sartre

Trimis la data: 2005-05-16 Materia: Filosofie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 831
Autor: Marin Marina Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fiinta si neantul
Nu “Fiinţa sau neantul”, ci “Fiinţa şi neantul”; conjuncţia “şi”, în locul disjuncţiei “sau” , Sartre nu a dat expresie acelei alternative catastrofale sugerată de “sau”, ci unei posibile unităţi: integrarea fiinţei în neant şi a neantului în fiinţă. Aşadar, Sartre, din moment ce crede în ascendentul fiinţei asupra universului, susţine că personalitatea umană este pură potenţialitate, capabilă să decidă ce există.
Fiinta si neantul

Fiinta si neantul
Nu există nici un fel de constrângeri fatale. Asupra mea nu acţionează nici o constrângere, absenţa libertăţii mele nu poate fi imputată nici unei legi sau cauzalităţi exterioare, supranaturală, implacabilă. Doar eu mă pot îngrădi. Sau, poate, ceilalţi oameni, semenii mei, dacă eu consimt prezenţei, existenţei lor în lumea mea. Realitatea, lumea îmi aparţine fiindcă numai eu pot decide ce e lumea; ce există pentru mine e ceea ce vreau, nimic nu se poate impune voinţei mele. Aşadar, lumea e în mine,iar eu fiinţez în ea nu mai mult decât sunt dispus să accept. Tot ce există, există în mine (ceea ce doresc, ceea ce vreau, ceea ce consimt eu să trăiască).

Fiinta si neantul
Nu mi se întâmplă decât prin mine, deci port întreaga responsabilitate. Aceasta era perspectiva pe care Sartre o oferea contemporanilor săi, sfâşiaţi între realitatea războiului şi nevoia de libertate.
Războiul ? Nu există decât în mâsura în care consimt să fac parte din el. Curaj din partea lui să afirme asta, într-o epocă în care numai pronunţarea cuvântului “libertate” căpăta un caracter subversiv. Istoria, războiul nu sunt implacabile, sunt rezultatul unei conştiinţe, fie ea colectivă, deci umană, iar aceasta, acţionând împotriva conştiinţei mele, este singura constrângere.

Aşadar, istoria nu este o realitate la care conştiinţa mea nu poate accede, ci este rezultatul felului de a gândi şi acţiona al unei epoci
Determinismului social, Sartre îi opune puterea conştiinţei individuale. Cum nu există decât ceea ce vreau, iar ceea ce vreau este parte din mine, dacă refuz războiul, el nu există !

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.