Filipine

Trimis la data: 2014-06-25
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 1
Autor: Iordan Bogdan
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Filipine este o tara insulara in Asia de Sud-Est, in Oceanul Pacific, cuprinzand arhipelagul cu acelasi nume.Istorie In 1521, Fernando Magellan debarca in Cebu si Matacan si inaugureaza epoca cuceririi spaniole (in 1571 se formeaza orasul Manila). In 1898, statul Filipinez isi proclama independenta. Tratatul de pace de la Paris din 1898, care incheie Razboiul Hispano-American, cedeaza arhipelagul Statelor Unite.

Referate similare:

Tara este formata din aproximativ 7100 de insule, cele mai mari fiind Luzor, Visayas si Mindanao. Relieful este muntos si de origine vulcanica. Tara se afla intr-o regiune cu seismicitate activa si vulcanism intens, fiind inclusa in Centrul de Foc al Pacificului.
Vulcanii activi si lanturile muntoase domina majoritatea insulelor.
Clima si vegetatie
Clima Filipinelor estetropicala.

In tara se afla paduri ecuatoriale (ce contin teck, eben, mahon, cocotieri, bananieri, bambus) si vegetatie de mangrove la tarm.
DemografiePopulatia este in jur de 98,5 milioane. Filipinezi(majoritatea malaezi, polinezieni, indonezieni, restul negritos) 85,3%, chinezi, indieni, europeni, amestecati. Numai 880 insule sunt locuite, insula Luzon(care ocupa o treime din suprafata statului) concentreaza aproape 1/2 din populatie, in special in partea sudica. Culte: catolicism 64,9%, crestinism independent(catolicism si protestantism indigen)17,7%, islamism 5,1%, protestantism 5%, animism 2,2%, budism.

Sporul natural este de 19,1 la mie, speranta de viata la nastere este pentru barbati 67 ani si pentru femei 73 ani. Populatia urbana este 62,7%. De la inceputul anilor '90 ai secolului al XX-lea, in Filipine este implementat un program foarte amplu de restructurare economica. Tara are, in general, o economie de piata bazata in mare parte pe agricultura. Desi serviciile au ajuns dominante atat in cadrul populatiei active, cat si in crearea PIB-ului, Filipine are o economie in care se remarca agricultura si industria.

Industria prelucratoare are o participare de 2 ori mai mare decat agricultura la formarea PIB-ului, cu toate ca numai 15% din populatia activa lucreaza in aceasta ramura economica. Tara a fost mai putin afectata de criza economica din Asia dntre anii 1997-1998 decat vecinii sai, in mare parte datorita infuziilor de valuta provenind de la muncitorii filipinezi din strainatate. In 1998 cresterea economica a fost de numai 0,6%, dar a crescut la 2,4% in 1999, 4,4% in 2000, dar a scazut la 3,2% in 2001.

Intre anii 2002-2006, cresterea economica a fost de 5% pe an. Datoria externa este importanta, peste 60 miliarde $. Balanta comerciala a devenit in ultima vreme deficitara, principalii parteneri fiind SUA, Japonia, UE, Codeea de Sud, si tarile membre ASEAN. Filipine trebuie sa se confrunte cu o rata de crestere demografica mare, cu o saracie extinsa, preturi ridicate la petrol, dobanzi mari la imprumuturile contractate, o inflatie crescanda. Moneda nationala este Peso-ul filipinez(PHP), iar rata somajului este sub 10%.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.