Finante publice

Trimis la data: 2015-01-29 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Mihu Claudia Dimensiune: 33kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Trasaturile transferului de valoare din produs intern brut la bugetul de stat ?-transferul de valoare se realizeaza sub forma baneasca de la entitati fizice si juridice (contribuabili, platitori) catre bugetul general consolidat pe de o parte, iar pe de alta parte de la acesta catre beneficiari (utilizatori) directi si indirecti de credite bugetare;
- transferul de valoare nu presupune o contraprestatie directa, imediata sau individualizata din partea statului.
- transferul de valoare se realizeaza, de regula, cu titlu nerambursabil

In exercitarea functiei de repartitie, finantele publice parcurg doua etape distincte etapa de constituire si etapa de repartizare, prima influentind-o direct pe a doua.
Constituirea resurselor financiare publice se realizeaza pe seama prelevarilor bugetare de la contribuabili, din mai multe surse: impozite, taxe, contributii pentru asigurari sociale, contributii pentru asigurari de sanatate, amenzi, dobinzi, penalitati, varsaminte din profitul regiilor autonome, etc.

In acest proces, de constituire a fondurilor publice, participa toate entitatile economice provenind din: sectorul public, privat, mixt, ONG-uri si populatia, in proportii diferite, in functie de potentialul fiscal, de capacitatea contributiva.
Etapa de distribuire a fondurilor pe beneficiari (utilizatori) de credite bugetare, persoane fizice sau juridice, este precedata de inventarierea si evaluarea, in expresie baneasca, a nevoilor sociale din perioada de referinta

Ambele etape ale functiei de repartitie se realizeaza in procesul de distribuire si redistribuire a avutiei nationale, care are loc intre persoane fizice si juridice, pe de o parte si stat, pe de alta parte.
II. Functia de control a finantelor publice
Resursele financiare publice reprezinta o parte insemnata din produsul intern brut ceea ce conduce la necesitatea existentei unui control riguros in procesul de constituire si de distribuire al acestora.

Functia de control a finantelor publice este strans legata de functia de repartitie, dar are o sfera de manifestare mai larga, deoarece in exercitarea acestei functii, este controlat atat modul de constituire si de repartizare a fondurilor publice, cat si modul de utilizare a acestora in prcesul bugetar.Necesitatea functiei de control se justifica prin faptul ca resursele financiare publice, colectate la buget si aflate la dispozitia statului, apartin intregii societati.

Din aceasta perspectiva, se recunoaste ca functia de control are o sfera larga de manifestare, cuprinzand toate domeniile vietii economico-sociale care tin de sectorul public si privat si anume: activitatea economica, educativa, cultura, ocrotirea sanatatii, protectie sociala, mentinerea ordinii publice, aparare nationala, promovarea relatiilor internationale cu alte state sau cu diverse institutii si organisme internationale etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.