Finante publice

Trimis la data: 2014-05-12
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 212
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: pogba20
Dimensiune: 322kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aparitia si evolutia finantelor sunt strins legate de aparitia si consolidarea statului.
Stiinta finantelor publice este o ramura importanta a stiintei economice, care face progrese permanente, cerute si generate de mobilitatea mare a fenomenelor economice, sociale si politice care au loc in societatile contemporane.
Finantele publice, in primul rind, reprezinta un mijloc de acoperire a cheltuielilor cu functionarea sectorului public, in al doilea rind, finantele publice sunt un mijloc de interventie economica si sociala.
Finantele publice formeaza un domeniu de cercetari care trateaza, in special, problemele veniturilor si cheltuielilor publice. In perioada contemporana, aceste probleme se impart in citeva mari diviziuni: venitul public, cheltuiala publica, trezoreria publica, datoria publica, politica si mecanismul financiar, anumite probleme ale sistemului fiscal in ansamblu, cum ar fi caracteristica impozitelor si taxelor, clasificarea acestora, politica fiscala etc.

In prezent, impozitele, taxele, contributiile si imprumuturile de stat, subventiile, alocatiile si transferurile bugetare reprezinta nu numai metode de colectare si repartizare a resurselor financiare publice, dar si instrumente aplicate de structurile guvernamentale, pentru a directiona dezvoltarea economica si sociala a tarii conform obiectivelor stabilite.

Organele financiare, cadrele de conducere si specialistii din institutiile publice, din regiile autonome si societatile comerciale cu capital majoritar de stat, ca si din celelalte unitati care participa la procesul de colectare, repartizare si utilizare a resurselor financiare publice, sunt chemate sa indeplineasca un rol activ in fundamentarea deciziilor autoritatilor publice, in rationalizarea optiunilor bugetare, in cresterea eficientei cu care sunt folosite resursele materiale, umane, financiare si valutare de care dispun.

Finantele publice reprezinta una din disciplinile esentiale de profil atit pentru studentii de la specialitatile "Finante si Contabilitatea Firmei", "Fiscalitate si Administare Financiara", "Banci si Burse de Valori", cit si pentru studentii altor specialitati de profil economic.
Disciplina "Finante publice" are o insemnatate importanta in formarea viitorilor economisti, contribuind la formarea unui sistem de cunostinte teoretice, practice si aplicative in domeniul finantelor la nivel macroeconomic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.