Finante publice - Curba Laffer si reflectarea sa in politicile fiscal-bugetare

Trimis la data: 2013-10-23 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pham Le Minh Hien Dimensiune: 149kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Atat politica bugetara cat si politica fiscala sunt doua componente importante ale politicii financiare a statului, prin care acesta din urma foloseste parghia cheltuielilor bugetare si pe cea a fiscalitatii pentru a dirija o parte din fluxurile banesti din economie astfel incat activitatea economica la nivelul intregii societati sa fie sustenabila intr-un climat social cat mai stabil .

Este admis ca politica privind resursele financiare publice, care vizeaza, in cea mai mare masura, procurarea celor fiscale (sub forme ale impozitelor) la fondurile bugetare si contureaza acceptiunea restricitva a politicii fiscale, se intrepatrunde organic cu optiunile si deciziile referitoare la cheltuielile publice, cele din urma fiind considerate, uneori, a reprezenta domeniul de referinta al politicii bugetare.

Concomitent, insa, se constata ca ambele domenii pot fi abordate, atat distinctiv, cat si ca parti constitutive ale unui proces decizional comlex si coerent, intemeiat pe integrarea deciziilor aferente lor cu altele privitoare la procurarea altor resurse sau venituri bugetare, inclusiv la soldul bugetar si finantarea eventualelor deficite, alcatuind o problematica globala a unei politici fiscal-bugetare .
Politica fiscal-bugetara poate defini ca procesul constand in manupularea impozitelor si cheltuielilor bugetare in scopurile:

Contribuirea la amornizarea oscilatiilor ciclului economic, si
Favorizarea mentinerii unei economii progresive, asigurand un grad de intrebuintare a muncii ridicat, eliminarea oricaror puse excesive ale inflatiei sau deflatiei.

Prin politica fiscal-bugetara se concretizeaza printr-un ansambul de procesele si relatiile economice privind formarea, alocarea, si utilizarea tuturor resurselor bugetare, cuprinde deciziile financiare referitoare la atat procuarea acestor resurse si cheltuielile finantate, cat si soldul bugetar rezultat si modalitatile de finantare ale deficitului bugetar.

Ca urmare, politica fiscal-bugetara consta in folosirea cheltuielilor publice si a fiscalitatii pentru a influenta variabilele macroeconomic, si poate actiona una dintre operatiunile urmatoare:
1.Modificarea cheltuielilor bugetare fara schimbarea marimii veniturilor impozite.
2.Modificarea veniturilor fiscale fara modificarea cheltuielilor bugetare.
3.Modificarea simultana si veniturile fiscale, si cheltuielile bugetare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.