Finantele institutiilor publice

Trimis la data: 2014-07-11
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 48
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Simona_D
Dimensiune: 59kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In prezent, colectivitatile urbane europene se gasesc intr-un amplu proces de competitie, declansat in ultimele decenii , in cadrul caruia trebuie sa faca fata unui dublu set de exigente.
Pe de-o parte, in cadrul procesului de edificare a comunitati europene unite, s-a declansat o competitie a ierarhiilor comunitatilor teritoriale. Orase, regiuni intregi cauta sa ocupe o pozitie privilegiata in spatiul european, cu indeplinirea unor criterii unanim recunoscute. Fiecare entitate cauta sa-si impuna propria-i personalitate prin definirea identitatii si spiritul locului. Aceasta inseamna valorificarea atuurilor geografice, peisagistice, cultural istorice dar si economice si sociale.
Asa cum o persoana exista pentru ca are o identitate care o diferentiaza de altele, la fel se poate spune si despre un teritoriu, oras sau regiune, iata deviza care caracterizeaza cel mai bine actuala competitie dintre localitatile si regiunile Comunitatii Europene.
Pe de-alta parte, au crescut pretentiile cetatenilor fata de calitatea serviciilor,a prestatiei alesilor locali in general. Ei refuza sa mai fie tratati ca simpli consumatori si prefera sa fie priviti in postura de "clienti" in cadrul binomului cerere-oferta aplicat si in sectorul serviciilor publice.

Aceasta pozitie modifica insasi semnificatia conceptului de serviciu public pentru care, fiecare cetatean are obligatia de a cotiza sub forma de impozite si taxe locale, ce se transforma in "servicii pentru public" ele achizitionandu-se ca orice marfa pe care alesii au obligatia sa le ofere cetatenilor electori, se modifica insasi menirea alesilor comunitatii locale, primarul si echipa sa - consiliul local - sunt pusi tot mai des in situatii specifice intreprinzatorului privat, in contextul in care, datorita geografiei politice, ei trebuie sa se supuna si unor constrangeri de natura politica sau socio-culturale.

Gestionarea serviciilor publice, spre deosebire de productia de bunuri este mai complexa datorita specificului modului lor de manifestare:
Desi imaginea clasica a serviciilor publice prestate de oameni cu o dotare tehnica restransa incepe sa fie tot mai rara totusi, in raport cu productia de bunuri materiale, in acest sector dotarea tehnica este mai scazuta deci, avem o slaba intensitate a capitalizarii. Ca urmare, pentru acelasi nivel de rentabilitate in domeniul serviciilor publice ne vom confrunta cu o productivitate si o profitabilitate mai scazuta. De aceea, in anlizele economice indicatori de eficienta uneori au relevanta mai scazuta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.